Förändringar i den polska straffbalken

Efter premiären på bröderna Tomasz och Marek Sekielskis film om pedofilin inom den polska katolska kyrkan utlovade justitieminister Zbigniew Ziobro ändringar i straffbalken. Bland annat vill han skärpa straffen för sexuella brott. Samtidigt skulle straffbalken genomgå en omfattande make over.

Arbetet med ändringen av straffbalken (40 sidor) tog regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) parlamentariker knappt två dagar; förslaget kom på tisdagen och antogs av parlamentet på fredagen. Förevändningen för det ovanligt snabba lagstiftningsarbetet var den av regeringen deklarerade viljan att bekämpa pedofilin.

Men i själva verket handlar det om att återinföra polisstaten.

Den nya lagen ökar maxstraffet till 30 år och öppnar upp för en skärpning av straffen för diverse brott. För dråp kan man i framtiden få upp till 30 år (idag är det 8 – 15 år, 25 år eller livstid). För våldtäkt blir straffet 15 år mot dagens 12.

Straffen för sexuellt utnyttjande av barn förlängs. En person som våldtagit ett barn ska kunna hållas isolerad i 30 år (idag är det 15 år). Att ha sex med en person under 15 år ska ge upp till 15 års fängelse och om barnet var under 7 år upp till 20 års fängelse.

Villkorlig frigivning avskaffas. Experter och Europadomstolen för mänskliga rättigheter varnar att detta är oförenligt med Polens grundlag samt att ett sådant straff utgör en omänsklig och förödmjukande behandling av dömda personer.

Kritiken mot den nya lagen är enorm. Strafflagen håller på att bli ett redskap för repressalier och inte ett sätt att utöva rättvisa, skriver Adam Bodnar, ombudsman för de mänskliga rättigheterna, i ett utlåtande. I en analys av den nya lagen visar juristen Mikołaj Małecki från Jagiellonska universitetet i Kraków på de grövsta felaktigheterna. Den nya lagen skapar möjligheter att utdöma godtyckligt långa fängelsestraff (t.ex. 50 år), påpekar Małecki. En annan absurditet är att någon som orsakat en trafikolycka med dödlig utgång kommer att dömas till 8 års fängelse, medan någon som oavsiktligt orsakat ett dödsfall utanför trafiken får 10 till 15 år.

Experterna har även pekat på att man tagit bort en paragraf som krävs för att lagen om våldtäkt mot minderåriga ska kunna användas. Just den ändringen skulle ha kunnat rädda en PiS viktigaste politiker, talmannen Marek Kuchciński, som anklagas för sexuellt umgänge med en minderårig prostituerad, och kanske också flera brottslingar i prästkappor.

När oppositionen pekade på missen återställdes paragrafen genast. PiS ville inte riskera en diskussion i frågan.

Kritiker av den nya lagen pekar också på att en straffskärpning inte löser problemet. Sedan Montesquieus tid vet att man att det inte är längden på straffet som bromsar brottsligheten utan sannolikheten att åka fast. Och präster som gör sig skyldiga till övergrepp på barn upptäcks sällan och döms ännu mera sällan eftersom de skyddas av sina överordnade. Lagen kan därför bli helt uddlös.

Lag och Rättvisa utnyttjar på ett cyniskt sätt polackernas fasa över situationen inom katolska kyrkan för att återinföra en polisstat i Polen. Det viktiga med den nya lagen är inte att komma åt pedofilin inom kyrkan utan att stärka sin politiska makt genom att utnyttja de skärpta straffen mot oliktänkande, t.ex. i samband med demonstrationer.

Dorota Tubielewicz Mattsson