Oppositionen leder inför EU-valet

Om EU-valet hölls idag skulle Europeiska Koalitionen, som består av de flesta oppositionspartierna, få 36 % av rösterna. Regeringskoalitionen Förenade Högern, dvs. regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och de två små högerpartierna Poruzumienie (Samförstånd) och Solidarna Polska (Solidariska Polen), skulle få 35 %.

Robert Biedrońs vänsterliberala parti Wiosna (Våren) skulle få 10 % och högerextrema Konfederationen (med personligheter som Janusz Korwin-Mikke) 8 %. Populistiska Kukiz’15 har fallit ner till 3 %, och vänsteralternativet Lewica Razem (Vänstern tillsammans) 1 %.

Valdeltagandet skulle landa på 53 % – vilket är högt för val i Polen, särskilt för EU-val.

Undersökningen har gjorts av opinionsinstitutet Kantar för flera polska medier. (TokFM.pl 20 maj 19)