Skyfallens inverkan på valkampanjen

”Vi glömmer Morawiecki” lyder bildtexten, men här träffar premiärminister Mateusz Morawiecki och Beata Szydło tillsammans människor som drabbats av översvämningarna.
Skärmdump från Natemat.pl.

Flera dagars häftiga skyfall och översvämningar påverkar valkampanjen i Polen. För ett par dagar sedan ställde förra premiärministern Beata Szydło in sina framträdanden för att i stället engagera sig i hjälparbetet. Szydło är regeringspartiet Lag och Rättvisas (PiS) toppkandidat i EU-valet.

Jag ber alla er om ursäkt som hade velat träffa mig idag, twittrade hon bland sandsäckarna. Men det här måste gå före.

Szydło utlovade också statliga pengar till de drabbade.

En regional kris, en resolut politiker som ställer upp. Bra så. Fast för några år sedan kritiserade Szydło dåvarande regeringschefen Ewa Kopacz för en liknande insats. Långvarig torka var det den gången.

Statliga TVP var inledningsvis full av inslag som visade Szydło i färd med att hjälpa översvämningsoffren, och man tycktes helt ha glömt bort premiärministern.

Så igår framträdde Morawiecki på en presskonferens iförd grön overall med Szydło (i civil dräkt, även den grön) på ena sidan och inrikesminister Joachim Brudziński (också i grön overall) på den andra.

I maj bad vi om regn, sade Morawiecki, låt oss nu be för att det ska sluta regna.

För säkerhets skull har han också tillsatt ett särskilt kristeam som tar hand om de praktiska detaljerna.

Oppositionsledaren Grzegorz Schetyna, ordförande i Medborgarplattformen och en av initiativtagarna till Europeiska Koalitionen, skakar på huvudet: Det här liknar mest en politisk kabaré, säger han.

Och idag, fredag, ställer Jarosław Kaczyński in det valkonvent som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) planerat att arrangera i Mazowsze, alltså landskapet runt Warszawa.

Det vore opassande att hålla valmöte under sådana förhållanden som nu råder i Galicien, säger Kaczyński. Men premiärministern har vidtagit åtgärder för att begränsa och i många fall eliminera de skador som elementen förorsakar.

PiS-ledaren uttryckte också missnöje med Schetyna:

Han borde be om ursäkt, hans kommentarer visar vilken inställning han har till människor som befinner sig i nödläge, säger Kaczyński.

Samtidigt har även Schetyna gett sig ut i de översvämmade områdena.

Hyckleri, fnyser PiS-arna.

Översvämningarna har alltså blivit politisk hårdvaluta inför EU-valet – PiS tar tillfället i akt och visar att partiet ställer upp för folket, och när oppositionen befarar att EU-valet kan komma att påverkas börjar man med lite gyckel men skyndar sedan att själv visa upp sig i skyfallet. Just nu är det känsligt läge – partigrupperna ligger lika högt i opinionsundersökningarna och valet är på söndag.

Gunilla Lindberg