8 000 dagisplatser i Warszawa blir gratis i höst

Det är stor brist på dagis- och fritidsplatser i Polen. Foto: Michał Leszczyński .

Från och med i september är det gratis att för dem som har någon av de nästan 8 000 dagisplatser som kommunen köpt upp på privata dagis. Det säger Warszawas borgmästare Rafał Trzaskowski. Och vi räknar med att köpa upp 4 000 platser till på daghem som når upp till den standard som kommunen kräver.

Under de närmaste månaderna tar vi också i bruk en rad nya kommunala daghem i de flesta av Warszawas stadsdelar, så som vi lovade i valkampanjen, säger Trzaskowski, som valdes till huvudstadens borgmästare förra året.

Det pågår en intensiv utbyggnad av skolor och förskolor överallt i staden, och vi har dragit igång en utbildning för 130 barnskötare som ska börja arbeta på de nya daghemmen.

Trzaskowski tillhör oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) och det ser alltså ut som att partiet nu på allvar tagit upp striden med regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) med insatser på det familjepolitiska området.

I moderna familjer finns det enorma behov av en utbyggd barnomsorg – de som inte har tillgång till den äldre generationen kan få stora problem om båda föräldrarna vill arbeta. Många är hänvisade till outbildade barnflickor – eller till privata och dyra dagis.

PiS har satsat på generösa barnbidrag för att höja födelsetalen, vilket för många lågavlönade kvinnor inneburit att familjen får bättre ekonomi om de slutar jobba och skaffar ett barn till. (Gazeta Prawna och wB 29 maj 19)