Falenta hotar publicera inspelade samtal med Morawiecki

Restaurangen Sowa & Przyjaciele i Warszawa, där regeringsledamöternas middagssamtal spelades in på band 2014 för att sedan användas i valkampanjen 2015.
Foto: Adrian Grycuk.

Jag vill bli benådad av presidenten, och ni är den ende som kan se till att det sker. Annars har jag fler inspelningar där premiärminister Morawiecki är inblandad.

Det skriver Marek Falenta, affärsmannen som dömdes för den avlyssningsskandal som 2015 fällde den förra regeringen i Polen, i ett brev till Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) och Polens starke man. I brevet redogör Falenta för hur han för fyra år sedan bidrog till att PiS vann valet 2015, rapporterar tidningen Rzeczpospolita.

Falenta, som under rättegången för ett par år sedan visade sig ha kontakter inom den ryska underrättelsetjänsten, dömdes till 2,5 års fängelse. När domen fallit var han ”oanträffbar” för polisen som av allt att döma inte heller gjorde mycket för att få tag i honom. I början av 2019 fick myndigheterna det hett om öronen då trycket från oppositionen och medierna blev för starkt och i februari rymde han till Spanien. I april häktades han av den spanska polisen och deporterades till Polen.

Och nu börjar det spännande. Falenta har ansökt om att president Andrzej Duda ska benåda honom, rapporterar Rzeczpospolita. Han har skrivit brev till såväl presidenten som PiS-ledaren Kaczyński där han ber dem ”fixa” hans fall. Han påpekar att hans uppdragsgivare var personer i eller nära knutna till regeringspartiet och att han på så sätt bidrog till valsegern 2015.

Sedan några år tillbaka har personer från ditt politiska läger lovat mig hjälp, benådning och amnesti, skriver Falenta till Kaczyński, och menar att det nu bara är PiS-ledaren som kan rädda honom undan fängelse.

Han vill inte ha något officiellt erkännande för sina insatser, han vill bara kunna leva ett normalt liv i ett normalt land.

Och ni är den ende som kan åstadkomma det. Ni har det mod och den makt som krävs för att hjälpa mig, skriver Falenta.

Tillsammans med andra funktionärer inom säkerhetspolisen bekämpade han den utbredda brottsligheten bland politiker, hävdar han och många agenter kan vittna om hans patriotiska gärning. Hans kontakt har varit regeringspartiets förre kassör Stanisław Kostrzewski, som i sin tur förmedlat kontakten med säkerhetspolisen. Han medger också att han varit medveten om att PiS skulle använda det inspelade materialet för att vinna såväl president- som parlamentsvalet 2015.

Lag och Rättvisa säger nu brevet är ett uttryck för en dömd brottslings desperation. Man antyder också att Falenta har problem med sin psykiska hälsa. Men faktum kvarstår att Falenta blivit en het potatis för de styrande som inte gjorde särskilt mycket för att först dra honom inför domstol och sedan sätta honom i fängelse.

2015 publicerades bara inspelningar från de dåvarande regeringspolitikernas samtal och nu säger Falenta att han har fler inspelningar, bland annat med premiärminister Morawiecki, och han kommer att offentliggöra banden om han inte blir benådad. Ren utpressning som de styrande inte kan ge efter för, förstås. Antydningar om Falentas sviktande psykiska hälsa kan också vara ett incitament till att han helt plötsligt begår självmord i sin välbevakade cell och på så sätt löser regeringspartiets problem.

Mycket tyder emellertid på att avlyssningshärvan från 2014–2015 var en tyst statskupp där partiet Lag och Rättvisa (PiS) på ett ganska odemokratiskt tog makten i Polen.

Dorota Tubielewicz Mattsson

Läs mer om avlyssningsskandalen >>