Stor brand i Biebrza nationalpark

I helgen utbröt en förödande brand i Polens största nationalpark Biebrza i nordöstra Polen. På grund av den långvariga torka som drabbat Polen, har branden eskalerat kraftigt under den gångna veckan. På torsdagskvällen uppskattas att hela 6000 hektar eldhärjats, vilket motsvarar ungefär ytan av 8 500 fotbollsplaner! Det är främst de för Centraleuropa unika torvmyrarna och de för året uttorkade översilningsängarna som drabbats.

Med en intensiv arbetsinsats har man än så länge kunnat förhindra att branden spridit sig i de omgivande skogarna och även kunnat skydda de små byarna som finns utspridda i landskapet. Lyckligtvis finns inga rapporter ännu om personskador-

Konsekvenserna för det unika djurlivet är katastrofala. Många däggdjur har bränts ihjäl av den framrusande elden och även fåglar har drabbats. Agnieszka Zach, en av många parkguider, skrev häromdagen på Facebook, “På varje hektar som brinner, så dör nyfödda älgar, hjortar och vildsvin. Ägg och kycklingar dukar under. Djur dör när de försöker försvara sina ägg och ungar”. Brandmän berättar att de sett en havsörnshona brännas ihjäl, då hon vägrade lämna sina nykläckta ungar. Hon försökte skydda dem mot elden under sina utbredda vingar!

Biebrza är ett paradis för många sällsynta fågelarter, som den globalt utrotningshotade vattensångare och den sällsynta större skrikörnen. Biebrza har också Polens största älgstam, men man hittar också livskraftiga bestånd av lodjur, varg, kronhjort och vildsvin. Under många år har nationalparken varit en vallfartsort för naturintresserade från hela världen.

Årligen bryter mindre bränder ut, orsakade av av bönder som eldar fjolårsgräs, men under den extrema torkan så har det i år lett till en katastrof! Artur Wiatr från parkledningen menar att mänsklig vårdslöshet troligen är orsaken till branden, att en liten gnista har orsakat kaos.

Sedan branden bröt ut i söndags har hundratals brandmän bekämpat elden. Till sin hjälp har man haft vattenbombande flygplan, drönare och helikoptrar. Ett särskilt problem är att brandhärdarna ligger i väglöst land, varför man fått använda sig av båtar och pråmar för att komma åt elden. Ett annat svårt problem är avsaknaden av mobiltäckning i området.

Elden har letat sig ner i torvlagren. Här kan glödbränder ligga länge och en enda vindpust kan få elden att slå upp igen på oväntade ställen. Under torsdagen fanns över 300 brandmän från hela Podlaskie på plats, men även personal från Kraków och Poznań deltar i släckningen. Mängder av frivilliga från hela Polen har erbjudit sin hjälp, men på grund av Coronapandemin har detta inte varit möjligt.

På sociala medier sprids dramatiska bilder från Biebrzabranden. Filmer visar tjocka, svarta moln som väller upp från markerna och rasande eldsflammor som drar fram över ängar och starrmader. Från den centralt belägna småstaden Goniądz visar inspelade filmer hur natthimlen färgas eldröd.

Nyss grät vi för Australien – idag brinner Polens största nationalpark, en av de bäst bevarade torvmarkerna i Europa. Området som hotas av elden är unikt! skrev parkchefen Andrzej Grygoruk på onsdagen.

På Facebook finns det flera uppdaterade sidor om utveckling i Biebrza. På ”Biebrzański Park Narodowy” finns officiell information och på den svenskbaserade ”Fåglar i Östra Polen” så samlas material in från olika polska källor.

Kjell Andersson

De som vill hjälpa till ekonomiskt, kan sätta in pengar på konto som hanteras av nationalparken. Kontonumren är SWIFT: GOSKPLPW eller IBAN: PL 31 1130 1059 0017 3397 2620 0016.