Praktfull arkitektur visar Katowices bästa sida

Katowice ligger mitt i kolbältet och den smutsiga luften har gett staden dåligt rykte, den framstår som grå och ogästvänlig. Sonia Engström beslöt att göra ett besök och kunde konstatera att ryktet talar osanning. Här finns en rikedom av kulturella ansträngningar, och en formlig skatt av jugendbyggnader och minnen från en svunnen tid. Foto: Sonia Engström.

Mellan Kraków och Wrocław ligger en stad som för en lite mer undanskymd tillvaro. De flesta känner nog till den, men väldigt få verkar tro att den har något av värde att erbjuda sina besökare. Även många polacker tycks ha ett lite kärvt förhållningssätt till staden. Staden jag syftar på är Katowice. Med sina drygt 300 000 invånare är den Polens elfte största stad. Tillsammans med städer som Sosnowiec, Gliwice, Zabrze, Bytom och många andra, bildar Katowice ett urbant kluster som till ytan är ett av de största i EU. Den ena staden sträcker sig in i den andra, och ibland är det svårt att avgöra var gränserna går.

Läs vidare >>