Krosno – ett glasbruk med traditioner

Venezia är en av de glasserviser som gjort glasbruket i Krosno berömt. Foto: Glasbruket.

Alla känner till den polska kristallen, men många vet kanske inte att det polska glaset som tillverkas för hand i Krosno i sydöstra Polen är världsberömt.

Historien börjar 1923 då det första glasbruket i Krosno uppfördes. Ägare var aktiebolaget ”Polskie Huty Szkła” i Kraków (Polska glasbruk) som 1929 tilldelades en medalj för fina insatser.

Under andra världskriget stannade produktionen upp en kortare tid för att sedan återupptas under tyskt styre. Inför krigsslutet tog tyskarna med sig alla maskiner och brände ner byggnaderna, men bara några dagar därefter började de anställda bygga upp fabriken och produktionen återupptogs strax efter krigsslutet.

Fabriken moderniserades efterhand, produktionen utökades och en hel del gick på export till Storbritannien, Kanada och Brasilien. Glasbruket fick flera utländska utmärkelser. 

1958 döptes glasbruket om till ”Krośnieński Huty Szkła” (Krosnos glasbruk). Det startas även en målarverkstad och en skola för glasstudier. Nya fabriksbyggnader uppfördes och andra glasbruk anslöts till företaget. 

Blåklocka, som designades för svenska Duka, var mycket populär. Foto: Henrik Oxelcrantz

Mellan 1979 och 1980 fungerade glasbruket inom ramen för planekonomin. Produktionen var stor, och i nästan varje polskt hem fanns glas från Krosno. Företaget höll hårt på att allt skulle tillverkas för hand, vilket inte minst uppskattades utomlands. Modellerna som togs fram bildar historia i polsk design och många projektledare uppnår världsrykte. Bruket fick prestigefyllda beställningar från drottning Elizabeth II i Storbritannien, kejsar Akihito i Japan och kung Juan Carlos i Spanien. Man tillverkade även en glasserie med namnet ”Blåklockan” till Duka det på den tiden ledande inredningsföretaget i Sverige. Blåklockan blev mycket populär. Man producerade också en glasserie med namnet ”Optyk” till den exklusiva varuhuskedjan Galeries Lafayette i Frankrike.

Även Krista nådde utanför Polens gränser. Foto: Glasbruket i Krosno.

År 1988 nådde produktionen rekord, och Krosnos Glasbruk vann första pris i tävlingen ”Made in Poland”. Vid övergången till marknadsekonomi introducerades glasbruket på börsen i Warszawa och blev åter ett aktiebolag. År 2001 bildas kapitalgruppen ”Krosno” som omfattade glasbruket i Krosno samt glasbruken i Jaśle och Tarnów. S.k. firmasalonger – ”Galerie Krosno” – öppnades i shoppinggalerier som Złote Tarasy och Arkadia i Warszawa, Stary Browar i Poznań, Manufaktura i Łódź, Galeria Kazimierz i Kraków och Arkady i Wrocław. 

Vid sitt 80-års jubileum år 2003 tilldelades glasbruket Republiken Polen presidents utmärkelse för utmärkande insats beträffande byggandet av polsk ekonomisk prestige i Europeiska Unionens länder.

Men tiderna försämrades och 2009 stod Krosno glasbruk inför konkurs. Valda delar av företaget såldes men man lyckades upprätthålla en viss produktion och kunde fortfarande med framgång sälja sitt glas i Polen och utomlands. 2016 köpte den sydafrikanska investeringsfonden Coast2Coast in sig i verksamheten med 121 miljoner złoty, och därmed var en sju år lång likvideringsprocess över. Namnet ändrades till Krosno Glass och en ny era inleddes.

Idag har företaget 2200 anställda och visitkortet är fortfarande glas som tillverkats för hand. Över 90 % av det handblåsta glaset går på export och cirka 60 % av det maskinellt tillverkade exporteras. Produkterna har hela tiden sålts under eget namn, vilket är ovanligt för produkter från östra Europa. I nuläget exporteras till 60 länder världen över, framför allt till USA och Storbritannien, men också till Japan, Australien, Sverige och Tyskland.

Text: Henrik Oxelcrantz

Källor: Krosno Glass,
Wikipedia