Förolämpning av en president

PResident Andrzej Duda under valvakan. Foto JA Stoltz.

Just nu står författaren Jakub Żulczyk inför rätta för att ha förolämpat president Andrzej Duda. Żulczyk har sagt att Duda var en idiot som inte gratulerade USAs nyvalde president Joe Biden direkt efter valet. Duda gratulerade till en väl genomförd kampanj, men inte till valsegern. En privatperson anmälde brottet till åklagaren, enligt den regeringsvänliga tidningen wPolityce. Brottet kan ge upp till tre års fängelse men troligen blir straffet några månaders samhällstjänst.

Nu är Duda inte ensam om att ha utsatts för sådana kränkningar, många brottslingar har åtalats och dömts till olika straff.

En man i Toruń som ritade en penis på en affisch av president Duda och skrev ”Fem år av skam” bredvid anmäldes av en privatperson och fick några månaders samhällstjänst för sitt tilltag. Förra året greps en demonstrant som viftade med en banderoll med texten ”Vi har en idiot till president”. 

Det förra statsöverhuvudet Bronisław Komorowski utsattes också för förolämpningar. Först var det en ung man som lagt upp en hemsida på internet där besökarna kunde skjuta till måls på presidentens ansikte. Polisen jagade upphovsmannen och drog honom inför rätta. Komorowski själv vred sina händer: Jag vill inte att han ska åtalas, jag har kämpat för yttrandefrihet i hela mitt liv, sade presidenten. Det hjälpte inte, lag är lag.

En annan person, en arbetslös lärare, dömdes för vulgära kommentarer på nätet om Komorowski. 

2008 stod två personer inför rätta för att ha uttalat sig kränkande om numera avlidne presidenten Lech Kaczyński, tvillingbror till PiS-ledaren Jarosław Kaczyński. Den ena var en hemlös alkoholist som hade uttalat sig kritiskt om Kaczyński. Polisen grep honom efter flera års letande. Den andre var ett ungt datasnille som hade manipulerat Google så att om man sökte på det polska ordet kutas (snopp) fick man presidentens hemsida överst på träfflistan.

Det är också olagligt att kränka någon annans religiösa känslor, och det finns en särskild organisation som bevakar medier för att kunna åtala de skyldiga. Kända exempel är hårdrockaren Nergal som upprepade gånger dömts för att ha gycklat med religionen på scenen, och popsångerskan Doda Rabczewska, som sa att de som skrev Bibeln förmodligen var berusade av vin och hasch. 

En pjäs som går i Warszawa just nu utreds för kränkning av religiösa känslor, och journalisten Jerzy Owsiak, som leder den uppskattade välgörenhetsinsamlingen Den stora Julorkestern har flera gånger åtalats för att ha svurit på scenen.  (Notes from Poland och PB mars 21)