Sångaren Krzysztof Krawczyk har avlidit

Sångaren Krzysztof Krawczyk vid en konsert i Kongresshallen i Warszawa 2008.
Foto: Stanisław Godula

Med mig i graven vill jag ha min mikrofon och de svarta glasögon som jag brukar ha på mig på scenen. 

Det sade den polske sångaren och kompositören Krzysztof Krawczyk i en intervju före sin död, och när han begravs den 10 april har hans familj sett till att uppfylla denna hans önskan.

Krawczyk föddes 1946 i Katowice, fadern var skådespelare och modern operasångare. Han gick förstås i musikskola för att lära sig sjunga och spelade gitarr spå fritiden. Fadern dog tidigt, och han måste hjälpa till att försörja familjen.

Som 17-åring var han med och bildade gruppen Trubadurzy (Trubadurerna) som snabbt fick flera hits. Trubadurzy spelade på en rad musikfestivaler både i Polen och utomlands, även i Sverige.

1973 inledde han sin solokarriär och framträdde på festivaler runt om i Europa och Sovjetblocket. Hans sånger var mycket populära och han drog mycket folk till de evenemang där han uppträdde.

Han lämnade flera gånger Polen för USA – först 1979 då han tröttnade på att ständigt få sina texter censurerade av regimen. För att få ihop till sitt uppehälle tvingades han ta jobb som taxiförare, bartender eller byggnadsarbetare. Men han spelade och sjöng på klubbar i olika städer. 1989 återvände Krawczyk till Polen och spelade in flera skivor med rock’n roll, en stil som skiljde sig från hans tidigare produktion. Han gjorde ofta covers på internationella slagnummer. 1990 reste han tillbaka till USA ett par år. 

Med albumet Ojcu Świętemu śpiewajmy. (Låt oss sjunga för den heliga fadern) fick han en guldskiva, och han sjöng sången för påven i samband med en pilgrimsfärd till Peterskyrkan i Rom år 2000. 

Under sin karriär har han tilldelats en lång rad utmärkelser.

Han avled i sviterna av covid-19 den 5 april, 75 år gammal, en legend på den polska scenen.

Bulletinens fotograf i Warszawa, Stanisław Godula, fotograferade under en av Krzysztof Krawczyks konserter på Kulturpalatset i december 2008. I slutet av konserten steg sångaren ner från scenen och tackade personligen Godula för hans bilder, som nu har en plats i familjen Krawczyks privata arkiv. 

– Det var ett stort ögonblick för mig, säger Stanisław Godula vid minnet. Jag har fotograferat under många kända artisters konserter i Warszawa, men jag har aldrig upplevt en stämning som den gången i Kongresshallen. Krawczyk var älskad av fyra generationer polacker.

 (onet.pl och wikipedia.pl och P.B april 2021)