PiS kan kringgå Ziobro om EU-budgeten

Justitieminister och riksåklagare Zbigniew Ziobro. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Koalitionsregeringen är splittrad vad gäller ratificeringen av EUs budget och coronafond. 

Polen behöver få tillgång till pengarna i återuppbyggnadsfonden snabbt, landets ekonomi har tagit skada av pandemin. Men ordföranden i det lilla koalitionspartiet Solidariska Polen, justitieminister justitieminister Zbigniew Ziobro, säger nej. Han 

anser att premiärminister Mateusz Morawiecki förrådde landet då han förra året gick med på villkoret för bidrag ur EUs fonder skulle vara att mottagarlandet följer rättsstatsprincipen.

Morawiecki i sin tur anser att villkoret, som kallas rättsstatsmekanismen, är så urvattnat att det inte får någon praktisk betydelse. För att acceptera villkoret drev Polen och Ungern igenom att det inte skulle gälla förrän Europadomstolen avgjort om den är förenlig  med EUs grundlag, vilket kan ta ett par år. Frågan om ett medlemsland brutit mot rättsstatsprincipen ska avgöras i Europeiska rådet, men statsledarna behöver inte vara eniga, det räcker med kvalificerad majoritet.

ZIobro säger alltså nej, och eftersom hans partikamrater följer honom blir det nej i parlamentet.

Nu uppger källor inom PiS till nyhetsportalen onet.pl att PiS högsta ledning överväger att gå förbi parlamentet och i stället låta beslutet fattas direkt av presidenten. Därmed skulle det inte spela någon roll om Ziobros partimedlemmar röstar emot ratificering. (onet.pl och Polen-Bulletinen 13 april 2021)