Trzaskowski Polens mest populära politiker

Rafał Trzaskowski mest förtroendeingivande av de polska politikerna. Foto: EPP.

Rafał Trzaskowski, borgmästare i Warszawa, toppar med drygt 40% av rösterna listan över politiker som polackerna har förtroende för. 

Det är första gången på flera år som en oppositionspolitiker ligger överst på listan, visar en opinionsundersökning som gjorts för nyhetsportalen Onet av opinionsinstitutet Ibris.

På andra plats kommer president Andrzej Duda som med sina 37% backar 4% sedan förra månaden och hela 14% sedan i september förra året. Strax efter Duda kommer premiärminister Mateusz Morawiecki, som även han sjunkit rejält på listan sedan hösten. Förklaringen är missnöjet med hur regeringen hanterat coronapandemin. 

Trzaskowski förlorade med knapp marginal mot Duda i förra sommarens presidentval. Med nästan 50% av rösterna bakom sig grundade han en egen politisk rörelse Ruch Wspólna Polska (Hela Polen-rörelsen).

Det faktum att Trzaskowski är den politiker som får flest röster i förtroendemätningen innebär dock inte att han är okontroversiell, Polen är ett politiskt mycket splittrat land och hela 43% av de svarande misstror honom.

Rafał Trzaskowski tillhör det största oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO), vars ganska färska ledare Borys Budka inte har gjort något större intryck på väljarna. Bara 18% av de svarande har högt förtroende för Budka. Många vet inte ens vem han är.

Polska opinionsundersökningar frågar inte bara efter vilka politiker som de svarande har störst förtroende för utan också vilka man man finner minst förtroendeingivande.

Där tävlar sedan länge justitieminister justitieminister Zbigniew Ziobro och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński om att ligga i topp. De har båda runt 66% av rösterna, Ziobro – som för tillfället ligger något över – är alltså landets mest impopulära politiker. Som nummer 3 återfinns vice premiärminister Jacek Sasin.

Vad gäller Ziobro så anser alltfler polacker nu att de kontroversiella domstolsreformerna undergräver rättssäkerheten. Även EU är mycket kritiskt till nya lagar som ställer domstolarna under direkt politisk kontroll – åklagare och domare som är motståndare till regeringens politik bestraffas på – olika sätt, med uppsägning, snabb tvångsförflyttning till en annan del av landet osv. 

(Notes from Poland och Polen-Bulletinen 13 April 2021)