Chopintävlingen i Warszawa klar för i år

Jag är fortfarande chockad, sade Bruce Liu på preskonferensen när han korats till vinnare av årets Chopintävling i Warszawa.
Foto: Jan Axel Stoltz.

När den kanadensiske pianisten Bruce Liu – med östasiatiskt ursprung – slog ner den sista tangenten och Warszawafilharmonikerna spelade sista ackordet i Chopins e-mollkonsert strax efter kl 22 på onsdagskvällen betydde det avslutningen av tre dagars finalspelningar för 12 finalister i den 18-de Chopintävlingen för unga pianister. 

Tävlingen, som sen många år har hållits vart femte år de år som slutar på noll eller fem, fick av pandemiskäl skjutas upp till i år. Juryn aviserade, att den skulle meddela sitt beslut om fördelningen av priserna  redan kl 23.30, traditionsenligt i Filharmonins spegelsal. Det tycks också ha blivit tradition, att juryn inte klarar av sina beslut i tid. Först kl 2 natten till torsdagen kom de tolv finalisterna och juryn till en ivrigt väntande medierepresentanter, inbjudna gäster och uthållig publik.

De fyra pristagarna i Chopintävlingen 2021 _ Kyohei Sorita, Bruce Liu, Alexander Gadjiev och Martin Garcia Garcia. Foto: Jan Axel Stoltz.

Förhandsspekulationerna har mycket gällt hur juryn skulle hantera den tydliga åldersdelningen bland finalisterna, de äldre i 25-30-årsåldern, de yngre i 17-20-årsåldern. Skulle de äldres erfarenhet och mognare spel eller ungdomlig entusiasm och nyfikenhet att gå nya vägar värderas högst? Juryns utslag blev tydligt. Ingen av de av många i publiken tippade tre sjuttonåringarna kom med bland de fem högsta pristagarna. Tjugofyraårig Bruce Lius eleganta spel gav honom första platsen och guldmedalj. Andra platsen delades av slovenitalienaren Alexander Gadjiev, 27, och japanen Kyohei Sorita, också 27. Tredjeplatsen gick till spanjoren Martin Garcia Garcia, 25. 

Enbart tre  kvinnor hade nått finalen.  Japanska Aimi Kobayasi  delade fjärdeplatsen med polacken Jakub Kuszlik. Italienska Leonora Armellini, 29, fick åttondeplatsen, medan av många segertippade ryskarmeniska Eva Gevorgyan, 17, ej tilldelades någon placering.    

På plats i Warszawa:
Jan Axel Stoltz