Kozłówka – pampigt slott i sydöstra Polen

Kozłówka norr om Lublin är värt ett besök. Notera tornen på ömse sidor om slottet – det är inte bara dekoration utan också vattentorn. Foto: Stanisław Godula

Ett par mil ovanför staden Lublin i sydöstra Polen ligger Kozłówka, ett av landets gamla barockslott. Det byggdes under första halvan av 1700-talet, men den prakt som slottet fortfarande uppvisar kom huvudsakligen till under magnatfamiljen Zamoyskis tid mellan 1799 och 1944.

De som starkast har präglat Kozłówka var greveparet Konstanty Zamoyski (1846–1923) och hans fru Aniela Potocka. Under deras tid byggdes en teater, ett kapell och två torn,  som dessutom fungerade som vattentorn. Vackra kakelugnar stod för uppvärmningen och palatsets salar dekorerades med väggmålningar. Det från början ganska anspråkslösa slottet förvandlades till ett av de mest magnifika i Kongresspolen.  

Läs vidare >>