Övriga kandidater

Kukiz vill ha enmansvalkretsar. Foto: wikipedia.

Kukiz vill ha enmansvalkretsar.
Foto: wikipedia.

Paweł Kukiz

är partilös, 50 år, sångare, låtskrivare, skådespelare – och nu politiker. Han har tidigare stött representanter för regeringspartiet PO, Medborgarplattformen. Men i senaste presidentvalet stödde har Marek Jurek, som lämnade det konservativa oppositionspartiet PiS för att det inte var konservativt nog. Kukiz ogillar Prideparader, samkönade äktenskap och abort.

Hans stora idé är att skapa en medborgarrättsrörelse, och att enmansvalkretsar ger större demokrati.

På sajten Zmieleni.pl driver han sina frågor och planerar det politiska arbetet. Namnet zmieleni.pl kräver sin förklaring. Jag kollade med allas vår vän Sigge i Wroclaw, som ringde och frågade. Zmieleni betyder i det här fallet strimlade – det handlar om en folkomröstning för en del år sedan där 750 000 personer röstade för enmansvalkretsar. Valsedlarna strimlades efter valet – därav namnet zmieleni.pl.

Sedan 2009 är Kukiz chefred för en webbportal, som dokumentaerar kyrkogårdar i Polen, som ska hjälpa folk att hitta anhörigas gravar.

Bodybuildern Kowalski tillhör den nationalistiska falangen.

Bodybuildern Kowalski tillhör den nationalistiska falangen.

Marian Kowalski

 är bodybuilder, 50 år, född i Lublin.

Han har arbetat som livvakt och anklagades för att ha misshandlat en kund. Han ställer upp för Nationella rörelsen, som han grundade för 3 år sedan.

Tidigare hade han varit med i National-Radikala lägret. Båda de här organisationerna brukar vara med och arrangera nationalistiska marscher den 11 november, som är Polens Självständighetsdag. Det brukar bli mycket bråk och vandalisering där deras marsch drar fram, och de nationalistiska grupperna brukar delta med liv och lust i bråken.

Nationella rörelsen är mycket konservativ, senast man hörde av dem var när de protesterade mot en affisch på gatorna som föreställde äldre män som kysste varandra på munnen. Bilden är legendarisk, kallas Kyssen – det var den ryske generalsekreteraren Brezjnev som på 70-talet kysste den polske kommunistledaren Gierek. Oetiskt, tyckte Nationella rörelsen som hade noll koll på bilden och historien.

Jacek Wilk. Kastade ut Korwin-Mikke.

Jacek Wilk. Kastade ut Korwin-Mikke.

Jacek Wilk

Han representerar Korwin-Mikkes gamla parti Nya Högern och var väl sannolikt en av dem som kastade ut sin förre ledare på grund av bristande moral.

Det visade sig att Korwin-Mikke, grundare av det liberalistiska partiet Nya Högerkongressen, hade inte mindre än två barn utanför äktenskapet. Partiet blev upprört och kastade ut sin ledare.

Om Jacek Wilk finns inte så mycket information, men han är skattejurist och har gjort snabb karriär inom partiet.

Politiskt intresserade filmregissören Grzegorz Braun

Politiskt intresserade filmregissören Grzegorz Braun

Grzegorz Braun

– tillhör också Nya Högern, regissör och journalist. Känd för att ha brutit sig in på Powązkikyrkogården den natten när man grävde upp ett par av offren för Smolenskkatastrofen för att se om de blivit förväxlade med varandra.

Han har skrivit en bok om Agent Bolek som handlade om att Lech Walesa skulle ha samarbetat med kommunistregimens polis under Solidaritetstiden.

Braun var med och protesterade efter lokalvalen i somras när valmyndighetens server kraschade och fick sitta av en vecka i fängelse för lagtrots.

Han har en klar dragning åt det ultrakonservativa, nationalistiska.

Paweł Tajano vill också ha enmansvalkretsar.

Paweł Tajano vill också ha enmansvalkretsar.

Paweł Tajano

Hans parti heter Direkt demokrati, det är en medborgarrättsrörelse som vill ha folkomröstningar om t ex pensionsfrågan, och enmansvalkretsar.

Han vill avskaffa partistödet, dra in parlamentarikernas immunitet, avskaffa tv-licensen och införa allmän tillgång till internet.