Påläggskalv hos PiS

Publicerad 2015-05-10
Andrzej Duda lanseras som PiS presidentkandidat i valet nästa sommar. Bild: wikipedia.

Andrzej Duda är PiS presidentkandidat i valet.
Bild: wikipedia.

Andrzej Duda ställer upp för oppositionspartiet PiS, som har sina flesta väljare på landsbygden, många av dem är lågutbildade och äldre. Man talade för några år sedan om mohairbaskrarna – äldre fromma kvinnor på landet som lyssnade till den kraftigt konservativa och religiösa radiokanalen Radio Maryja.

Nu finns det naturligtvis många yngre människor också som röstar på PiS, som bor i städerna och är högutbildade. En av dem är Duda, född 72 (43 år), jurist från Kraków, som var påläggskalv redan under Lech Kaczynskis tid. Hans avhandling handlade om förvaltningsrätt, som statssekreterare i justitiedepartementet fick han hand om lagstiftningsfrågorna. Han har haft en karriär som kommunalpolitiker och sitter i EU-parlamentet.

Han tillhör dem som bad presidenten att inte underteckna Europakonventionen om våld i hemmet. Den skulle försvaga rättssystemet genom att sudda ut gränser och införa oklarheter som var främmande för det polska rättssystemet, menade Duda. Det han talade om var till exempel gender – det vi kallar jämställdhet. Men han är emot hustrumisshandel, påpekade han.

Han vill ha ny grundlag och fler folkomröstningar och han lovar att riva upp pensionsreformen. Han stöds av fackföreningen Solidaritet, vars medlemmar traditionellt brukar rösta på PiS. (wB 10 maj 15)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 46: I Sverige har broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” just skickats ut, men hur ser det ut med beredskapen i Polen? Vi pratar om författaren Olga Tokarczuk som prisas internationellt, liksom regissören Paweł Pawlikowski. Magda har sett hans nya film ”Cold War” – med Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka

  Till Podden >>

 • Valuta 17 juli 2018

  1 zloty = 2,59 kr.
  100 kr = 38,65 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters