Populär president

President Komorowski. Foto: prezydent.pl

President Komorowski.
Foto: prezydent.pl

Bronisław Komorowski har i flera år varit landets mest populära politiker. Alla opinionsmätningar visar att han har ett avsevärt mycket större förtroende bland polackerna än någon annan politiker. Från början var det självklart att han skulle vinna – men på senare tid har popularitetssiffrorna åkt lite berg-och dalbana. Det är nog inte så att förtroendet för honom har minskat – men alltfler har också stort förtroende för närmaste konkurrenten Andrzej Duda.

Komorowski, som är född 1952 (62 år gammal) , var politiskt engagerad redan under Solidaritetstiden, satt internerad under krigstillståndet 1981–82, var medlem i flera politiska partier och var 2001 en av dem som grundade PO (Medborgarplattformen) som idag regerar landet. PO har sina flesta väljare i städerna, bland unga och medelålders, särskilt välutbildade personer.

Komorowski är historiker från Warszawa, har suttit flera omgångar i sejmen, har varit försvarsminister för 10 år sedan och var talman 2010, när dåvarande presidenten Lech Kaczynski omkom i den stora Smolenskkatastrofen.
Komorowski valdes med 53 % i andra valomgången 2010. Valet överklagades av PiS, vars kandidat var partiledaren Jaroslaw Kaczynski, tvillingbror till den omkomne presidenten. Men valresultatet fastställdes av Konstitutionsdomstolen.

Han lämnade Plattforma för att vara hela landets president, men har alltså i grunden samma åsikter som partiet. Han försvarar pensionsreformen och Europakonventionen mot våld i hemmet, närmandet till Tyskland och Ryssland, en center-liberal politiker som inte har särskilt stor anknytning till katolska kyrkan, även om han naturligtvis inte är ateist – tanken är otänkbar. En försiktig man, som inte sticker ut. (wB 10 maj 15)