Antisemitiska attacker på Sikorski och åklagarens märkliga beslut

Eftersom politiker själva ljuger borde de inte bli förvånade när de sedan blir förolämpade på internet. Det fastslår åklagarmyndigheten i Warszawa och avskriver ärendet om grovt antisemitiska inlägg på internet som riktar sig mot utrikesminister Radosław Sikorski och hans familj. Det ligger inte i samhällets intresse att undersöka detta ärende, anser åklagaren.

Krönika. Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika.
Dorota Tubielewicz Mattsson

I flera år har åklagaren utrett antisemitiska inlägg på några tidningars bloggsidor – inlägg som riktats mot utrikesministern Radosław Sikorski och hans hustru Anne Appelbaum. Ärendet läggs nu ner för tredje gången.

Sikorski anmälde inläggen 2011 och ansåg att publiceringen av dem är hatbrott. Hela 2500 exempel på antisemitiska inlägg från hösten 2010 till mars 2011 presenterades i anmälan. Han underströk att inläggen uppmanade till nationellt och religiöst hat, som kan ge upp till två års fängelse.

2012 avskrevs ärendet av åklagarmyndigheten i Warszawa. Beslutet överklagades och man tvingades åter ta upp utredningen. Alla skribenter skulle förhöras. I november 2013 konstaterade man emellertid att ärendet måste avskrivas eftersom det inte gick att belägga vem som har skrivit inläggen. Protokollen från förhören av cirka 1000 personer uppgår till en halv sida var …

Avskrivningen av ärendet retade upp överåklagaren Andrzej Seremet, som länge pläderat för att åklagarna ska vara mer lyhörda för den typen av brott. Ärendet togs upp igen, den här gången i åklagare Izabela Szumowskas regi.

Inte heller den här gången lyckades man särskilt väl. Szumowska fann inga ansvariga. Dessutom ville hon inte utreda skandaltidningen Fakts chefredaktör, som i sin tur vägrade att ta bort antisemitiska kommentarer om Sikorski från sin tidning. Åklagaren nöjde sig med chefredaktörens förklaring om att han inte har tid att kontrollera alla artiklar som publiceras i tidningen.

Det är tydligt att åklagarmyndigheten helt enkelt inte vill driva liknande ärenden, säger Sikorskis juridiska ombud, expolitikern Roman Giertych, till tidningen Gazeta Wyborcza.

Det intressanta är att åklagarens motivering är daterad den 10 juli 2014. Då stod avlyssningshärvan i uppmärksamhetens centrum. Ett antal toppolitiker, däribland utrikesminister Radosław Sikorski, avlyssnades och spelades in på band. I ett privat samtal med förra finansministern Jacek Rostowski använde han sig av vulgarismer och skämtade på ett för många stötande sätt. Avlyssningsskandalen måste ses som det viktiga och kanske rent av avgörande för åklagarens beslut. I sin plädering talade hon om den sjunkande nivån på samhällsdebatten och dess vulgarisering. Även politiker, inklusive den målsägande, bidrar till detta fenomen, sade hon.

Politiker som Sikorski känner sig kränkta av pejorativa kommentarer i rasfrågor, samtidigt som de inte är helt uppriktiga och konsekventa i sina egna uttalanden, sade Szumowska. Gränsen mellan politikers privata och officiella uttalande håller på att suddas ut och innehållet i deras privata samtal kan väcka negativa reaktioner i de breda samhällslagren och leda till eskaleringen av känslomässiga kommentarer som politiker måste räkna med, tillade hon.

Åklagarens resonemang är minst sagt förbluffande.

Den 5 september i år ska rätten fatta beslut om det framtida förfarandet i Sikorskis ärende. Det kommer att säga mycket om rättssäkerheten i Polen och det polska rättssystemets förhållningssätt till olika typer av hatbrott.