
Den polsk-amerikanske författaren Maurice Sendak fick dela första årets Astrid Lindgrenpris med österrikiska Christine Nöstlinger.
Maurice Sendak föddes i Brooklyn, New York 10 juni 1928 i en fattig emigrantfamilj från Polen.
Flera av hans släktingar dog i Förintelsen under andra världskriget, vilket satte djupa spår i hans verk.
Det stora genombrottet kom med Till Vildingarnas land (Where the Wild Things Are), 1963, där han i ett slag revolutionerar hela bilderboksberättandet. Ingen bilderboksskapare av idag kan vara helt fri från Sendaks inflytande. Boken har översatts till en mängd språk och lästs av flera generationer barn över hela världen.
Pojken Max farliga resa skildras mästerligt i en ordknapp text och i uttrycksfulla bilder. Det visuella uttrycket av ett barns inre landskap, som man möter redan i denna bok, blir Sendaks kännetecken även i I nattköket (In the Night Kitchen), 1970 och Outside Over There, 1981.
Allt sedan Vildingarna har Sendak kommit att förändra den moderna bilderboken. Själv har han liknat barndomen vid “en sträcka av förödmjukelser” som han råkar komma ihåg bättre än vad de flesta andra gör.
Det finns en bild av en måne som vakar över barnen i nästan alla Sendaks böcker. Den sägs symbolisera hans mor. När han som liten lekte ute, brukade hon titta ut genom fönstret för att försäkra sig om att det inte hade hänt honom något.
Som illustratör av andras texter har Sendak demonstrerat hur bilder kan lyfta fram helt nya betydelser ur texten. I illustrationer till bröderna Grimms sagor fångar han i en enda bild upp hela handlingen och tillför dessutom en särskild atmosfär.
Illustrationerna till William Blakes poesi eller till George MacDonalds, Randall Jarrells och Meindert DeJongs barnböcker har blivit klassiker i sig. Och Sendaks scenografi till olika musikaliska verk har gett honom status som konstnär av allra högsta klass.
Maurice Sendaks böcker har blivit klassiker, som har tålt det slitage som alla ögon har utövat på hans bilder. Han har fått en mängd utmärkelser, bland annat två Caldecottmedaljer (1964 och 1974) och H C Andersenmedaljen 1970.
Källa: Kulturrådet