Bevare oss från dem som vill deportera oliktänkande

Beata Mateusiak-Pielucha. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Beata Mateusiak-Pielucha, PiS.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Ateister, ryskortodoxa och muslimer ska skriva under en deklaration om sin lojalitet mot Polen, katolska kyrkan, polska värderingar samt polska seder och bruk. Annars ska de deporteras.

Det skriver Beata Mateusiak-Pielucha, folkvald i parlamentet för det religiösa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), i en artikel i internetportalen wPolityce.pl för några dagar sedan.

Krönika Dorota Tubielewicz Mattsson

Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson

Vi bör avkräva ateister, ryskortodoxa eller muslimer en försäkran om att de känner till och förbinder sig att till fullo respektera den polska författningen och de värderingar som i Polen anses vara viktiga. Att inte uppfylla dessa krav bör entydigt utgöra en anledning till deportation, skriver parlamentarikern. Jag accepterar förstås att varje katoliks plikt är att hjälpa behövande, muslimer eller ryskortodoxa. Men om de vill bo i Polen och arbeta bredvid mig har jag rätt att fråga om deras åsikter och inställning till värden som är viktiga i Polen.

Reflektionerna kom till när hon hade sett filmen Wołyń, som handlar om ukrainska nationalisters massaker på 150 000 polacker 1943.

Polska medier och internet sjuder av kommentarer och skämt. Man frågar om man får ta med sig sina husdjur som förmodligen också är ateister (”vi har aldrig frågat, men svaret får vi eventuellt på julafton då djuren talar med mänsklig röst”) eller om man får välja vart man vill bli deporterad.

Man skrattar. Men Mateusiak-Pielucha är medlem i PiS politiska råd, hon är med och påverkar de parlamentariska besluten. Är detta enbart hennes privata åsikt? Har hon som PiS-medlem egna åsikter? Vilka politiska, konkreta konsekvenser kommer det att få om det visar sig att hennes åsikt är också partiets åsikt? Frågorna hopar sig.

Problemet är stort och djupgående. Polacker har dåliga associationer när det gäller ord som deportation och lojalitetsdeklaration. Det första förknippas med den nazistiska ockupationen under andra världskriget; det andra med kommunismens och krigstillståndets mörka tid. Att dela in människor i troende och ateister, katoliker och andra, sådana som äter fisk och sådana som äter skinka på julafton är ett led i det dolda inbördeskrig som pågår i Polen just nu. Ja, inbördeskrig – annat kan man inte kalla det. Allt som makthavarna säger och gör nuförtiden syftar till att splittra polackerna och ställa dem mot varandra. Att komma med sådana förslag efter att ha sett filmen Wołyń är att ställa polacker/katoliker mot polacker/icke-katoliker och antyda att de senare kan angripa och förinta de första. Mer vansinnigt och nesligt kan det knappast bli. Att jämställa Wolyń-massakern med dagens migrationsproblem är farligt.

Det visade sig efter ett par dagar att PiS-parlamentarikern Beata Mateusiak-Pielucha i själva verket menade något helt annat och att hennes text blivit manipulerad. Vad hon menade är det dock svårt att förstå sig på. Fast att hennes ord skulle bli förvrängda och manipulerade förstod hon redan när hon skrev sin artikel.

Jag känner mycket väl till den polska verkligheten och vet hur lätt man kan bli mediefascist om man har en åsikt som avviker från den politiska korrekta. (…) Rädslan för mediala epitet kan dock inte frånta mig modet att tänka, skriver hon. Amen.

Bevare oss från kristna som vill deportera alla som inte skriver på lojalitetsdeklarationer.

Dorota Tubielewicz Mattsson