Białystok är bästa staden för seniorer

Publicerad 2016-08-28
Centrala Białystok. Foto: Julian Nietsche, wikipedia.

Centrala Białystok. Foto: Julian Nietsche, wikipedia.

Att gå i pension ställer människan inför avgörande frågor, och en av dem är var man vill tillbringa sina gyllene år, skriver nätsajten TechInsider, och nämner att Polen är ett fantastiskt land för (amerikanska) pensionärer att bo i.

Białystok ligger tjugo mil nordöst om Warszawa, i ett område som kallas Polens lungor. Karta: Google maps.

Białystok ligger tjugo mil nordöst om Warszawa, i ett område som kallas Polens lungor. Karta: Google maps.

Polen är ett land som präglas av sin historia och sin kultur, en smältdegel för olika folk under sekler av krig och fred. Polen har en fantastisk natur med sin långa Östersjökust, sina fantastiska Tatraberg och sjölandskapet Mazurien.

Efter nerslag i olika register (hälsofaktor, kriminalitet, levnadsomkostnader o.s.v.) kommer TechInsider fram till tio städer som är särskilt väl lämpade för dem som vill njuta sitt otium i Centraleuropa.

Förstaplatsen tas av Białystok med ett högt hälsotal, låg brottslighet och blygsamma levnadskostnader. Staden ligger i östra Polen, tjugo mil nordöst om Warszawa (som kommer på sjunde plats!) och några mil från gränsen till Vitryssland. Det finns nio större parker i Białystok, som hör till det som kallas Polens gröna lungor.

Mycket av Białystok förstördes under andra världskriget, men staden har byggts upp igen. Idag bor här runt 300 000 personer, polacker, vitryssar, ryssar, tatarer, romer och ukrainare. Här finns gott om museer, teatrar, konserthus, biografer och bibliotek. Här finns också tretton sångkörer – kyrkokörer, universitetskörer, ungdomskörer och en poliskör.

Dessutom hålls en lång rad årliga festivaler och andra evenemang till invånarnas trevnad, bland dem Wampiriada, som riktar sig till blodgivare.

Från Białystok kommer en rad kända personer, bland dem Ludwik Zamenhof som skapade esperanto och skådespelerskan Isabella Scorupco.

Här är listan av städer som ska passa seniorerna – samtliga har många fördelar, men Białystok är den främsta av dem alla.

 1. Bialystok
 2. Lodz
 3. Szczecin
 4. Gdańsk
 5. Lublin
 6. Kraków
 7. Warszawa
 8. Katowice
 9. Poznań
 10. Wrocław

(techinsider.com och wB 28 aug 16)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 46: I Sverige har broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” just skickats ut, men hur ser det ut med beredskapen i Polen? Vi pratar om författaren Olga Tokarczuk som prisas internationellt, liksom regissören Paweł Pawlikowski. Magda har sett hans nya film ”Cold War” – med Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka

  Till Podden >>

 • Valuta 17 juli 2018

  1 zloty = 2,59 kr.
  100 kr = 38,65 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters