Den svenska synden i polskt perspektiv

Bulletinens Sigge Fedyk håller för Bulletinens räkning uppsikt över hur Sverige framställs i polska medier.
Särskilt veckotidningen Polityka rapporterar regelbundet med egen korrespondent om tillståndet i Ultima Thule. Den här gången är det den svenska synden som är på tapeten.

Av Sigge Fedyk, Wroclaw

I Sverige pågår en sexuell revolution, hävdar den polska veckotidningen Polityka. Svenskar har inga fasta relationer nuförtiden, parbildningar håller bara över en natt.

När utländska medier skriver om Sverige snubblar de förr eller senare på Den Svenska Synden. Svenska språket har berikats med ett nytt ord: knullkompis – eller kort och gott KK. Det är helt OK att ringa en bekant med förslaget: Ska vi sova tillsammans i natt? Kan du inte? Inga problem, jag ringer någon annan!, rapporterar Politykas korrespondent i Sverige, Tomasz Walat.

Hälften av de svenska pojkarna och en tredjedel av flickorna i gymnasieskolan har haft sexuella kontakter. När det gäller sexdebutsåldern ligger Sverige ligger på andra plats, efter Storbritannien. Ja, och Polen sägs ligga på tjugonde (sista) plats.

Även åldringar har blivit mer aktiva på fältet, och utbudet av hjälpande läkemedel är stort. Homosexuella gömmer sig inte längre och kräver samma rättigheter som heterosexuella, konstaterar Walat.

Svenskar kan köpa sexleksaker på apoteket – medan man i andra länder får gå till erotiska shoppar. Och handikappade som behöver sexhjälpmedel får hjälp från Försäkringskassan.

Internet har öppnat nya möjligheter och på den välbesökta sajten http://www.okejsex.nu kan man utbyta information om sex och samlevnad.
Följden av de ökade möjligheterna till sexkontakter är att antalet singlar växer lavinartat i Sverige. Hälften av alla svenska hushåll är singelhushåll, vilket är världsrekord, skriver Walat.

Jaja, tidningar som svenska Lektyr och FiB-Aktuellt var förbjudna i det kommunistiska Polen. Men idag är det marknadsekonomi som gäller, och på det här området är Polen ännu aggressivare än Sverige.

Här finns inte bara tidskrifter och filmer utan också sexshoppar och till och med s.k. Agencje Towarzystkie (i praktiken bordeller) som saluför sexuella tjänster. Reklamen är påträngande, särskilt i Warszawa där parkerade bilar tapetseras med reklamlappar som lovar guld och gröna skogar och ”tredje timmen gratis”!

Samtidigt fördömer kyrkan preventivmedel och trots långvariga diskussioner står sexualundervisning fortfarande inte på skolschemat. Och abort är förbjudet – precis som det var i Sverige, på sextiotalet, under förra århundradet.

Fotnot 1. Enligt statistik från 2007 är 47 procent av de svenska hushållen – inklusive pensionärerna – singelhushåll. Det är flest i Europa.

Fotnot 2. Sajten http://www.okejsex.nu sattes upp av organisationen Operation Kvinnofrid förra året och riktar sig till ungdomar mellan 15 och 30 år i Stockholm.