Det makabra mordet

Ett makabert mord skakar Polen – ett ungt par har knivhuggit pojkens föräldrar till döds. Anledningen var att föräldrarna ogillade parets förbindelse.
Efter det blodiga dådet tog de sig till Kraków för att möta flickans läsare – hon har fått en diktsamling publicerad.

Två tonåringar från Rakowiska i östra Polen, en artonårig pojke och hans flickvän, har i lördags gripits för mord på hans föräldrar.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Dorota Tubielewicz Mattsson

Natten mellan fredagen och lördagen mördade de pojkens sovande föräldrar med sjutton knivhugg. De försökte skära halsen av mamman och ena armen av pappan. Huset var fullt av blod. Två av de sjutton huggen var dödande.

De unga tu har erkänt dubbelmordet och beskrivit förloppet i detalj och utan att visa några känslor. Motivet var att föräldrarna ogillade deras förhållande.

Idén om att undanröja pojkens föräldrar dök upp för en tid sedan, förslaget kom från flickan. Det som först verkade vara ett skämt blev till en detaljerad och noga genomtänkt plan. Inspirerade av filmen American Psycho införskaffade de latexhandskar och knivar. Efter mordet åkte de lugnt till Kraków, dels för att skaffa sig ett alibi, dels för att träffa flickans läsare – hon skriver dikter.

Pojken beskrivs av sina vänner och lärare som en fullständigt normal artonåring, som visserligen skolkade en hel del men inte hade problem med droger eller liknande.

Flickan är en ung poet med en diktsamling bakom sig. Hon beskrivs som arrogant och dominerande. Klasskompisar har bett skolledningen att flytta henne till en annan skola för att hon hade ”dåligt inflytande på sina kamrater”.

För att vara arton år är den unga poeten ovanligt självsäker.

Jag vet mina dikters värde och behöver inte bry mig om åsikter som framförs av dem som inte förstår. Jag håller med Witkiewicz*, jag avskyr intellektuella tölpar, sa hon i en intervju för inte så länge sedan.

Polisen har fastställt att de haft två studenter från Poznan till hjälp. De körde sina kamrater först till huset och sedan till Kraków.

De visste inte anledningen till det nattliga besöket i huset, men under färden till Kraków förstod de av flickans uppjagade berättelser vad som hade hänt.

Det unga paret har erkänt mordet och är nu häktade för tre månader. De sitter i bevakade celler för att inte kunna begå självmord. De ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

De kan dömas till livstidsfängelse för överlagt mord. Deras liv är slut innan de överhuvudtaget börjat.

*Stanisław Ignacy Witkiewicz (1885–1939), tongivande polsk konstnär, författare, dramatiker och filosof.