Duda: Inbjudningarna ingår i Kopacz valkampanj

President Andrzej Duda. Bild: wikipedia.

President Andrzej Duda.
Bild: wikipedia.

Jag träffar de ministrar jag behöver, jag har ingen anledning att träffa premiärminister Ewa Kopacz. De invitationer hon ständigt går ut med i media är bara inslag i partiets valkampanj, säger president Andrzej Duda till tidningen Super Express.

Hon vill få det att se ut som att jag inte vill samarbeta med regeringen, men jag har nyligen haft möten med inrikesminister Teresa Piotrowska, utrikesminister Grzegorz Schetyna och försvarsminister Tomasz Siemoniak. Jag träffar de ministrar jag behöver träffa, sade Duda avfärdande.

Däremot lade han gärna ut texten om sitt viktigaste vallöfte – att sänka pensionsåldern från nuvarande 67 år för alla till den tidigare nivån där kvinnor gick i pension vid 60 och männen vid 65, trots att det innebär betydligt lägre pensioner.

Beslutet att höja pensionsåldern togs 2012 trots alla protester från medborgarna, sade presidenten. I mitt förslag ger jag polackerna frihet att själva välja hur länge de vill arbeta. Många som nått pensionsåldern har kanske barnbarn och vill ägna livet åt något annat än att arbeta. Då har de rätt att göra det. Andra vill arbeta vidare – de får själva bestämma.

Han talade också gärna om exilpolackerna – i Dudas program ingår att banden mellan hemlandet och exilpolackerna ska stärkas, lärare och elever vid polska skolor utomlands ska ha samma rättigheter som hemma i Polen.

Det här är frågor som har försummats tidigare, men jag ska ta hand om dem, det lovar jag, sade president Duda.

Han hoppas att många av de polacker som bor och arbetar i andra länder ska komma hem när de går i pension.

De har ofta framstående positioner inom näringsliv och politik – vi kan lära oss av dem, sade Duda.

Han blev också tillfrågad om den senaste snackisen – hur kom det sig att han sent på kvällen innan han skulle resa till FN och New York gav sig iväg på ett hemligt möte med oppositionsledaren Jarosław Kaczyński?

Det verkar ju ganska osjälvständigt om presidenten måste tala med sin f.d partiledare var gång han ska göra något viktigt, menade tidningen.

Så här var det, svarade Duda. Först var jag närvarande när filmen om kapten Pilecki premiärvisades. Därefter begav jag mig till Lech Kaczyński-institutet där jag träffade Jarosław Kaczyński. Jag har tidigare arbetat nära den avlidne presidenten och institutet är det viktig plats för mig. Det finns många minnessaker där, och det är viktigt för Jarosław Kaczyński också, han är bror till Lech Kaczyński.

Så ni talade om souvenirer i två och en halv timme? undrade Super Express. Det har vi svårt att tro på.

Vi hade inte setts på länge, ett par timmar är ingenting när två människor är uppfyllda av samma sak träffas. Han är ordförande i det parti som drev min presidentvalskampanj, sade Duda, det är inget konstigt med det. (SuperExpress 28 sept 15)