
Från demonstrationerna i Warszawa på lördagen.
Bilden är hämtad från KODs Facebooksida.
Vi demonstrerar för att försvara vår frihet. Vi går inte med på övervakning via internet.
Det säger Mateusz Kijowski, ordförande i den opolitiskt organiserade Kommittén för Demokratins Försvar (KOD), i samband med lördagens demonstrationer i inte bara drygt 40 polska städer utan också bland polacker i Stockholm, London, Amsterdam och Melbourne. Bara i Warszawa demonstrerade över 10 000 personer.
Vi är inga revolutionärer, som med våld försöker få vår vilja igenom. Demokrati är ett system med många faktorer, institutioner som ska samverka med varandra. I Polen har vi just nu ett maktcentrum som emanerar ur något helt annat. Här har vi ingen möjlighet att granska det som hotar vår frihet. Majoriteten i parlamentet har rätt att genomföra sina vallöften och förändra landet men den har inte rätt att förändra grunderna för det demokratiska systemet.
Vi har berövats våra fria offentliga medier som förvandlats till propagandakanaler och Konstitutionsdomstolen (KT) har berövats sin möjlighet att försvara medborgarnas rättigheter, sade Kijowski.
För en vecka sedan antog parlamentet nya lagar som ger säkerhetstjänsterna möjlighet till elektronisk avlyssning av misstänkta och som som tvingar tjänstemän att lämna in detaljerade rapporter av internetanvändarnas förehavanden till domstolarna.
Oppositionens argument att lagen innebär en avsevärd inskränkning i medborgarnas privatliv föll på hälleberget.
När väl senaten – där det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) också har majoritet – och president Duda, även han en varm PiS-are, godkänt den nya övervakningslagen träder den i kraft, vilket beräknas bli den 7 februari.
Bilderna strömmar i på KODs Facebooksida – även i Melbourne finns polacker som protesterar mot regeringens politik. Det börjar också dyka upp satiriska teckningar som skämtar med Kaczyńskis demokrati, med PiS-lamister och med TvPis.
Tidigare har veckoslutsdemonstrationerna i Polen huvudsakligen handlat om det kontroversiella utbytet av domare i Konstitutionsdomstolen (KT), den nya medielagen som placerar public service-medierna under finansministern och förändringarna i statsförvaltningen. (Polskie Radio, TVP, TVN, wB 23 jan 16)