du aktualiserade släktforskningen bland polackerna i Sverige. Sedan for du till USA och tittade på spåren efter polska utvandrare i Brooklyn. Vem är du egentligen?

Zenek Podsekowski framför Kustbevakningens fartyg i Blekinge. Foto: Marieke Podsekowski.
Intresset för Polen vaknade tidigt i mitt liv. Jag är född 1964 i Sverige, har en polsk pappa och en svensk mamma. Och jag minns klart och tydligt våra besök hos farfar och farbror i Gdansk, Polen som det var då, under kommunisttiden.
Vi syskon fick tidigt lära oss legender och historier om polska hjältar som Kosciuszko, Pulaski, Zawisza Czarny, Major Hubal, Sobieski och Pilsudski. Likaså fick vi lyssna till farfars egna berättelser om konvojfärderna i Nordatlanten under andra världskriget. Flyganfallet i den italienska hamnstaden Bari, även kallat Europas Pearl Harbour, bidrog mycket till att glorifiera polackerna och deras historia. I efterhand fick vi reda på att farfar som 15-åring även deltagit i ”wojna bolszewicka”, kriget mot Ryssland 1919-1921.
Däremot fick jag inte med mig språket som barn utan det har jag lärt mig på äldre dar. Efter föräldrarnas skilsmässa bröts kontakten med både pappa och min farbror. Farfar var död sedan ett par år. Tack vare släktforskningen lyckades jag spåra min farbror, och det blev ett känslosamt återseende mellan honom och pappa.
Mitt intresse för släktforskning startade sedan jag återfått kontakten med min far. Jag ansatte honom med frågor om ursprung och släkt, men han hade inga svar. Under kriget valde farfar att fortsätta kampen mot nazisterna på de allierades sida. Han bodde i London och pappa fick vara hos en fosterfamilj. Han flydde till Sverige 1951 och det dröjde till slutet av 60-talet innan vi kunde besöka Polen. Att släktforska betyder också att jag varit tvungen att sätta mig in i den polska historien på ett djupare plan en tidigare. Det i sin tur har gjort mig som klippt och skuren för min ”nya” bana som guide.
Du byter bana – vad är det du ska slå dig på?
Jag är fortfarande kustbevakningstjänsteman så det nya kommer att bli en bisyssla. Det började med att en vän till familjen, Iwona Slojka, frågade om jag ville börja samarbeta med henne. Hennes företag, Cross Baltica, anordnar konferensresor-teambuilding resor till Polen och då framför allt till borgen i Gniew. Iwona kände till mitt intresse för polsk historia och undrade om jag hade lust att bistå henne som guide på resorna. Jag tog del av materialet och nappade direkt.
Konceptet är att man ger konferensdeltagarna en historisk inramning som saknar motstycke på hemmaplan. Konferensen förläggs till borgen i Gniew där Gustav II Adolf kommenderade sina styrkor för 400 år sedan. Resan börjar vid den svenska stormaktstidens utskeppningshamn – Karlskrona. Under vistelsen i land erbjuds teambuilding med tema 1600-tal men det blir också inslag av ridning och gondolfärd på Wisla. På återresan kan man besöka Gamla Stan i Gdansk och shoppa lite. Sedan blir det kvällsturen med färjan hem igen.
Vad har du sysslat med tidigare?
Jag valde att bli officer i ubåtsvapnet. Efter tolv års tjänstgöring växlade jag bana och blev kustbevakare, vilket jag fortfarande är. Min stora passion, förutom min familj, är släktforskning och historia.
Berätttat för
Gunilla Lindberg