
Krönika
Dorota Tubielewicz Mattsson
Elva dagar före parlamentsvalet ökar spänningen markant trots att det ultrakonservativa och numera även populistiska oppositionspartiet PiS (Lag och rättvisa) har tydlig segervittring och det liberala regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) inser att bara ett under skulle kunna vända trenden nu.
Inför måndagens partiledardebatt tar både Beata Szydło från PiS och Ewa Kopacz från PO hjälp av Sigmund Freud. Debatten ska handla om utrikespolitik och försvar, ekonomi och sociala frågor samt statskick och politik. Själva rubriken Samtal om Polen för tankarna till ett fritt och neutralt meningsutbyte. Men ett samtal kan också vara känslomässigt och psykologiskt mångbottnat.
Beata Szydło har laddat inför valet med att upprepade gånger kalla premiärminister Kopacz hysterisk. Hysteri är en föråldrad beteckning på en rad olika psykiska störningar hos kvinnor, och ett sjukdomstillstånd som intresserade Freud. Själva ordet kommer från grekiskan och betyder ”livmodersbesvär”.
Genom att kalla Kopacz hysterisk vill Szydło, som ju själv är kvinna, få regeringschefen att verka oberäknelig, instabil och opålitlig. Provocering är en freudiansk metod att få motståndaren att visa känslor, att avslöja sig och tappa kontrollen. Inom politiken är det lika med att göra bort sig.
Efter lång tid som premiärminister, talman och hälsominister har Kopacz betydligt större politisk erfarenhet än Szydło, och därför väljer PiS att satsa på känslor istället för fakta. Men Kopacz är inte heller främmande för Freud. För att återuppväcka väljarnas förtroende kommer hon att tala om regeringspartiets framgångar under de gångna åtta åren. Det är också ett slags ”damage control” – hon måste stoppa partiets nedgång så att PO håller sig kvar över 20 %-strecket. Det är viktigt att PiS inte får egen majoritet i parlamentet efter den 25 oktober. Om PO får över 20 % finns det möjlighet att tillsammans med andra partier skapa en front mot PiS.
Annars är egentligen varken PiS eller PO särskilt intresserade av att mindre partier kommer in i parlamentet. Man vill behålla den politiska polariseringen PiS – PO och försöker därför utesluta och osynliggöra småpartierna. Efter debatten Kopacz–Szydlo hålls en andra partiledardebatt men då är Kopacz och Szydło inte med. Då har de gjort sitt. Konceptet är en tydlig signal om att småpartier inte behöver tas på allvar i den stora politiken. Man tänker osökt på Freuds förträngningsmekanism.
Varje valkampanj syftar till att mobilisera sina presumtiva väljare. Och i varje valkampanj spelas det på känslor och används psykologiska tricks. Men det är upp till väljarna att genomskåda det freudianska spelet och koppla in inte bara det undermedvetna utan också förnuftet.