Fridfull protest hyllade det fria Polen

Tiotusentals personer hyllade på lördagen minnet av de första delvis fria valen som ledde till kommunismens fall i Polen och Europa 1989. Samtidigt protesterade man mor regeringens politik. Foto: KOD, Facebook.

Tiotusentals personer hyllade på lördagen minnet av de första delvis fria valen som ledde till kommunismens fall i Polen och Europa 1989. Samtidigt protesterade man mor regeringens politik. Foto: KOD, Facebook.

Lördagen den 4 juni präglades Warszawa av den demonstration som under parollen Frihet åt alla drog genom staden. Deltagarna ville dels protestera mot regeringens politik, dels påminna om den 4 juni 1989, dagen för det första delvis fria valen i Polen, som ledde till kommunismens fall.

Marschen arrangerades av KOD, Kommittén för Demokratins Försvar, och den här gången var de politiska partierna inte medarrangörer. Avsikten var en manifestation utan partipolitiska inslag.

Men talarna var väl bekanta med det utspel som Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), kom med på partiets kongress tidigare på dagen. Han kallade demonstranterna rebeller som gör uppror så snart ett riktigt demokratiskt parti kommer till makten i landet.

Det fick förre presidenten Bronisław Komorowski att inleda sitt tal med Kära rebeller!

Kaczyński talar om oss som den andra och sämre sortens polacker som gör uppror. Men det här är ett bra och fredligt uppror, sade Komorowski.

Expresidenten Aleksander Kwaśniewski talade främst om dagens historiska datum.

Alla borde fira den 4 juni, sade han. Vi visste inte hur det skulle sluta då, men vi var tvungna att ta chansen. Kommunismen föll först i Polen, sedan i hela det forna östblocket, och därefter kom återföreningen av de båda Tyskland.

Men polackerna har inte riktigt kunnat ta emot demokratin, sade Kwaśniewski. Idag är EU en del av vår verklighet, vi vill att EU ska vara starkt och att Polen ska spela sin roll i EU. Vi är den nya motorn i Europa, med en enorm potential.

Władysław Frasyniuk, känd dissident från kommunisttiden, betonade att den 4 juni är en festdag för alla – även för de unga, som behövs.

Ni måste träda fram i första ledet, sade Frasyniuk. Det finns plats för alla – även för Jarosław Kaczyński. Jarek, här är det fria Polen! sade han. När jag ser Kaczyński inser jag vilket geni Lech Wałęsa var! Han visste hur man skulle agera!

Även förra premiärministern Ewa Kopacz var på plats, liksom Förenade Vänsterns Barbara Nowacka, Ryszard Petru från Moderna (Nowoczesna) och PSLs (Bondeförbundet) Włodzimiers Czarzasty.

Enligt uppgifter från Stadshuset deltog runt 50 000 personer, medan polisen angav 10 000 deltagare. (TVN 4 juni 16)