Fullt hus hos Birgitta i Falsterbo

2875Invigning

Konstnärerna Wojciech Zielinski, Birgitta Nelson Clauss, Brigitte Linde, moderator Karolina Rashwane, generalkonsul Jaroslaw Lasinski från Malmö som invigde utställningen 4 x Birgitta samt konstnär och utställningens curator, Birgitta Godlund.

Kristofer Janiec framförde en medeltida visa.

Kristofer Janiec framförde en medeltida visa.

Fullt hus var det vid invigningen av utställningen 4 x Birgitta på Falsterbo konsthall.Utställningen invigdes av generalkonsul Jaroslaw Lasinski.

På plats fanns också Kristofer Janiec samt sångensemblen Chim Con Brio som framförde medeltida musik och sång.

Den polske konstnären Wojciech Zielinski ställde tillsammans med Birgitta Godlund (också utställningens curator), Brigitte Linde och Birgitta Nelson Clauss ut bilder med Heliga Birgitta som inspiration och motiv. det är fyra sinsemellan mycket olika konstnärer, som kombinerar sina konstnärliga idéer med Heliga Birgitta som minsta gemensamma nämnare.

Gunilla Lindberg

Se bildspel från vernissagen >>

Om konstnärerna:
Wojciech Zielinskis stora oljemålningar har tillkommit under en lång tid – från 2003 då konstnären inbjöds av Polska kulturinstitutets i Stockholm att ställa ut med anledning av Den heliga Birgittas 700 års jubileum. Wojciech Zielinskis bilder utgör avstamp för 4 x Birgitta -utställningen på Falsterbo konsthall. Konstnärens måleri har ända sedan studietiden utgjorts av figurkompositioner i (oftast) små rum som associerar till Människans villkor och existentiella ämnen. Rummen och figurerna är genomlysta av tunna transparenta skikt med varma jordfärger. Konstnären verkar befinna sig i och bjuda in till en känsla av paradisdröm.

Brigitte Linde har också tagit fasta på Den Heliga Birgittas sökande efter harmoni. I kristendomen är korset den mest framträdande symbolen, och den står också för konstnären som en symbol – både för harmoni och seger. Under hela sitt konstnärskap har Brigitte Linde återkommande sökt sig till korset som form, för dess enkla och rena former.
Integrerat i glaset, som är hennes främsta material, kan korsets på samma gång ro och mysticism erbjuda en enastående skönhet och renhet. Det eggade konstnärens fantasi åt olika håll, och det erbjuder också betraktaren en hel värld av associationer beroende på vem betraktaren själv är.Brigitte Linde har också tagit fasta på Den Heliga Birgittas sökande efter harmoni.I kristendomen är korset den mest framträdande symbolen, och den står också för konstnären som en symbol – både för harmoni och seger. Under hela sitt konstnärskap har Brigitte Linde återkommande sökt sig till korset som form, för dess enkla och rena former.Integrerat i glaset, som är hennes främsta material, kan korsets på samma gång ro och mysticism erbjuda en enastående skönhet och renhet. Det eggade konstnärens fantasi åt olika håll, och det erbjuder också betraktaren en hel värld av associationer beroende på vem betraktaren själv är.

Även Birgitta Nelson Clauss människoskildringar berör Människans villkor. Här skymtar jämnlöpande linjer mellan kyrkans på den tiden starka grepp över människan i varje fas av livet och de minst lika starka värderingarna i dagens sekulära samhälle. Två av konstnärens bilder handlar om den oskuldsfulla barndomen. Här finns ännu utrymme för lekfullhet och dröm.
Den taktila, mjuka textila tekniken bär fram detta drömmande och poetiska anslag, stundom på ett underfundigt sätt i kreativ nyteknik. Andra bilder, och andra tekniker som broderi på papper mm, handlar om den vuxna människans liv; handlar snarare om oro, sorg och spänning, men också om glädje.

Birgitta Godlund ställde frågan Var den heliga Birgitta Sveriges första feminist? Konstnären ville översätta den Heliga Birgittas lidelse och arbete för en bättre värld till vår samtid och vår tids stora fråga – ekologin och vår planets överlevnad. Utan att för den skull profanera Sveriges enda helgon.
Skrotlådorna bildar – sammantaget – ett stundom smått ironiskt porträtt av en helt vanlig kvinna med karriär, familj, vardagsliv, ångest, tvivel, avsky, glädje, lust… Installationerna och det färgstarka måleriet i akryl, olja eller blandteknik berättar om den okuvliga kraft som naturens inneboende energi alstrar.

Om Heliga Birgitta:
Efter Birgittas död 1373 fördes hennes kvarlevor från Rom upp genom Europa för att efter sex månader hamna i Gdansk, dåvarande Danzig. Där gjordes ett uppehåll i väntan på lämpligt fartyg som skulle fortsätta transporten till Sverige och Vadstena.
Birgittas likfärd väckte stor uppståndelse och massor av människor följde henne längs vägen, vilket var anledningen till den långa restiden. Ett av de första Birgittinklostret inrättades redan 1396 i Danzig, och Birgittakyrkan blev nästan sexhundra år senare Solidaritets egen kyrka.