Gruvnäringen på väg mot en lösning

Premiärminister Beata Szydło. Foto: P. Tracz, wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: P. Tracz, wikipedia.

Gruvindustrin har varit viktig i Polen, kolet har i sekler försett medborgarna med både billigt bränsle och arbetstillfällen – över 100 000 personer uppges jobba i gruvnäringen.

Men gruvorna är olönsamma och hårt nerslitna och redan den förra regeringen arbetade hårt med att få fram en räddningsplan. När den kom för drygt ett år sedan gick den ut på att de mest olönsamma gruvorna skulle föras över till ett rekonstruktionsbolag som antingen skulle göra dem livskraftiga med kraftiga nedskärningar eller lägga ner dem.

Beskedet mottogs inte väl i gruvdistrikten, och när ”gruvarbetarens dotter”, Beata Szydło, i valkampanjen lovade att gruvorna skulle rustas upp och inte ett enda gruvjobb skulle försvinna togs det emot med glädje. Senare har hon också sagt att regeringen tvärtom ska arbeta för att det öppnas fler gruvor.

Men ekonomin är problematisk och det största gruvbolaget Kompania Węglowa (KW) har ont om pengar. Företaget ligger i förhandlingar med facken, som går med på besparingar – men inte sänkta löner eller uppsägningar.

I dagarna har dock ett avtal träffats med tretton fackföreningar, som nu accepterat överföring av gruvor till det blivande rekonstruktionsbolaget PGG.

Nästa vecka ska KW träffa investerare för att finansiera öppnandet av nya gruvor med kol av god kvalitet, säger vd:n Tomasz Rogala.

Energidepartementet vill nu att de lån som KW tidigare har tagit ska göras om till andelar, banker och finansbolag ska alltså bli delägare i stället för långivare.

Samtidigt försöker KW få EU-kommissionen att acceptera att staten ger bidrag till den fortsatta gruvnäringen.

Det kan man bara göra om företag håller på att fasas ut, säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. Inte för att de ska vara kvar i drift.

Ovanpå detta har regeringen EUs miljömål hängande över sig. När kolanvändningen ökar märks det på koldioxidutsläppen. Förnybar energi är inte heller något som väckt anklang i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). I en tidningsintervju för några månader sedan tog utrikesminister Witold Waszczykowski avstånd från vindkraft, cyklister och andra vänsterpåfund som inte hör ihop med de polska värdena. En lag om vindkraft som i förra veckan diskuterades i parlamentet skulle göra det betydligt mera besvärligt för vindkraftsproducenterna. (Warsaw Voice, New Europé och wB 18/20 april 16)