Hon fick vänsteråsikterna med modersmjölken

Förenade Vänsterns Barbara Nowacka kämpar för kvinnors och minoriteters rättigheter. Bild Facebook.

Förenade Vänsterns Barbara Nowacka kämpar för kvinnors och minoriteters rättigheter.
Bild Facebook.

Att nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) och liberalkonservativa regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) tar hand om de flesta platserna i parlamentet efter valet behöver knappast diskuteras, men det finns också andra politiker som vill vara med och påverka landet.

Förenade Vänsterns (ZL) premiärministerkandidat heter Barbara Nowacka, hon har insupit feminismen och vänsteråsikterna med modersmjölken – mamma var förra jämställdhetsministern Izabela Jaruga-Nowacka, som dog i Smolenskkraschen 2010. Jaruga-Nowacka var vice premiärminister i Marek Belkas vänsterregering 2004–2005. Pappa är matematiker och har en egen teknisk högskola. Själv är Barbara Nowacka också välutbildad med examen i datavetenskap och managementutbildning.

Nowacka är född 1975 och 18 år gammal engagerade hon sig i kvinnofrågor och familjeplanering, hon arbetade fackligt och drog igång ett socialistiskt ungdomsförbund 2005.

Efter Smolenskolyckan grundade hon en stiftelse till moderns minne och delar ut Jämställdhetsglasögon (Okularów Równości) till dem som arbetar för feminism och mot diskriminering av alla slag.

För ett år sedan gick hon in i Janusz Palikots parti Din Rörelse och i somras blev hon en av partiets två partiledare tillsammans med Palikot.

Din Rörelse började under namnet Palikotrörelsen och var ett parti som utmanade alla tänkbara polska tabun när det bildades 2011. Kyrkan skulle skiljas från staten, sexuella minoriteter skulle betraktas som människor, måttligt bruk av marijuana skulle vara OK o.s.v. Partiet betecknades från början som liberalt men uppfattas allt mer som ett vänsterparti och har nu gått i valunion med Vänsteralliansen (SLD) och några andra röda och gröna småpartier.

Nowacka kämpar för samma ideal – hon är feminist, vill ha fri abort, rätt till provrörsbefruktning även för ensamstående kvinnor, rätt för homosexuella att adoptera barn och sexualundervisning i skolorna.

Sexualundervisning är bättre och billigare än preventivmedel, säger hon.

Hon vill höja skatten för att kunna införa fri sjukvård och fri universitetsutbildning för alla.

Självklart vill hon att staten ska hålla katolska kyrkan på armlängds avstånd. För det första ska religionsundervisningen inte betalas av staten utan av kyrkan, som också får stå för lokalerna. Sedan ska prästerna precis som alla andra polacker betala skatt på sina inkomster.

Pengarna ska gå till förbättringar av skolan.

Alla barn ska gå i goda offentliga skolor så att de kan hitta ett jobb i landet och utveckla de lokala samhällena. Vi vet att alla skolor har för lite pengar, vi vet att det finns barn som kommer hungriga till skolan och går hem hungriga – det är ett av våra största missförhållanden, inte bara i politiken utan i hela samhället, säger Nowacka. Många skolor saknar tandläkare och skolhälsovård.

Utöver det vill hon höja minimilönerna och pensionerna.

Barbara Nowacka vill också slå ihop parlamentets två kamrar till en och minska antalet ledamöter. Dessutom måste fler i den lagstiftande församlingen vara kvinnor.

Idag är bara 20 % av parlamentarikerna kvinnor, konstaterar hon.

Just nu får Förenade Vänstern 11 % av rösterna i den opinionsmätning som släpptes fem dagar före valet. Det är bra siffror – i många andra undersökningar har rösterna varit betydligt färre. Frågan är om de håller sig fram söndag.

Gunilla Lindberg