Honung och kryddor i Toruns pepparkakor

Bagerimiljö i Toruns förnämliga pepparkaksmuseum.

Pepparkakor från Torun i tid och rum. Så heter en permanent utställning på ett av stadens museer, väl värd att besöka.

Torun ligger vid Wisla-floden tjugo mil söder om Gdansk. Det är en gammal medeltidsstad med välbevarad gotisk stadskärna. Torun är handelsstaden vid korsriddarnas borg.

Läget i korsningen mellan två handelsstråk (längs Wisla – från Kraków mot Gdansk och Östersjön samt vägen från öst mot väst) gjorde att invånarna tidigt blev välbärgade. En rad exotiska varor, bl. a. kryddor, nådde staden.

Korsriddarna behövde stora mängder bivax till sina stearinljus. Vaxet levererades av bönderna i det kringliggande distriktet, som också sålde stora honung och mjöl till bagarna.

I dag vet vi inte vem som någon gång på 1300-talet var först med att baka pepparkakor, men en viktig ingrediens var förstås kryddorna. Och receptet är en väl bevarad hemlighet! Pepparkaksbagarnas hantverk fick sin blomstring på 1600- och 1700-talen, och från denna tid finns en rad utsökta former bevarade, t.ex. stadsvapnet, kända personligheter, motiv från växt- och djurvärlden, en hästdroska o.s.v. Pepparkaksformarna gjordes endast av äppel- eller päronträ.

Ålderdomliga bikupor.

Utställningen finns i den vackra gotiska källaren, där man presenterar historien om pepparkaksbagarnas hantverk från 1300-talet fram till våra dagar i scenerier. Man har rekonstruerat ett helt medeltida bageri. Besökarna har också möjlighet att baka egna pepparkakor på gammalt vis.

Men inte bara bagarnas hantverk: man kan beundra de vackra formerna, se hur man förvarade de kryddor som användes, hur bikuporna såg ut på den tiden etc. Det finns en del accessoarer som köpmän har använt.

Det finns mycket mer att se – här är allt material fram till dagens fabriksproduktion samlat. I dag försiggår hela produktionen av

Janina Ahlgren.

pepparkakor i konditorianläggningen
”Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A”.

Tilläggas skall, att det i Torun finns ytterligare ett pepparkaksmuseum, som dock i huvudsak har kommersiell inriktning.

Text & bild:
Janina Ahlgren