Ida blev årets bästa utländska film

Pawel Pawlikowskis film Ida blir Polens Oscarsbidrag

Pawel Pawlikowskis Ida fick en Oscar i kategorin Bästa utländska film.

Pawel Pawlikowskis film Ida fick årets Oscar för bästa utländska film. Ida var den tionde polska filmen som nominerats till en Oscar.

Idas skapare har därmed åstadkommit det som varken Roman Polanski (under hans tid i Polen), Andrzej Wajda, Jerzy Antczak, Agnieszka Holland, Jerzy Hoffman eller Jerzy Kawalerowicz lyckats med.

Hur hamnade jag här?, frågade en lycklig regissör i sitt tal. Jag har gjort en svart-vit film om behovet av tystnad och kontemplation och plötsligt är jag här – i oväsendets epicentrum, i centrum för världens intresse. Livet är fullt av överraskningar.

Polsk film har återuppstått som fågel Fenix ur askan och Ida är kulmen på denna process. Det krävdes en snubbe från Oxford för att vi skulle få en Oscar! säger Agnieszka Holland, själv Oscarsnominerad tre gånger, till Gazeta Wyborcza.

Filmens segertåg genom världen visade att Ida hade stor chans att få en Oscar. Men Golden Globepriset kneps av Idas i särklass största konkurrent om Oscarsstatyetten, ryska Leviathan. Med tanke på den politiska situationen i Ukraina kunde Leviathan lätt kunnat få sympatier för sitt Putinkritiska budskap. Men konsten vann över politiken!

Utländska medier har uppmärksammat Pawlikowskis tal som det roligaste under hela galan. The New York Times beskrev Ida som en film ”till brädden fylld av den polska upprorsandan”.

Brittiska The Guardian tog upp den hårda kampen mellan Ida och Leviathan. Båda filmerna har skapat kontroverser i sina länder, skriver tidningen. I Polen har Ida kallats antipolsk. The Guardian citerar också Pawlikowski som konstaterade att högerns hat mot Ida är alltför enfaldit för att man skulle kommentera det.

Enligt ryska medier det är en dålig nyhet att Ida vann framför Leviathan.

Anledningen till den polska framgången är, skriver gazeta.ru, att filmen handlar om Holocaust medan Leviathan handlar om en rysk moders liv.

Det blev bara en Oscar till Polen. I kategorin Bästa foto gick utmärkelsen till årets största vinnare, Birdman, och inte till Idas fotografer Lukasz Zal och Ryszard Lenczewski. Även de två polska dokumentärfilmerna Joanna av Aneta Kopacz och Nasza klatwa (Vår förbannelse) av Tomasz Sliwinski fick klara sig utan någon Oscar.

Dorota Tubielewicz Mattsson