
Premiärminister Ewa Kopacz och utmanaren Beata Szydło möttes i debatt utan visioner.
Fotomontage.
Måndagens valduell mellan premiärminister Ewa Kopacz och utmanaren Beata Szydło blev en stor besvikelse, småaktig och utan visioner som den var.
Szydło, som tillhör det nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa), gick ut hårt. Hon spelade på känslor och nationella symboler, hon kom med svepande och vidlyftiga löften. Det är en beprövad taktik – med den vann hon presidentposten åt Andrzej Duda. Hon var yvig och tillgjord såväl under debatten som efteråt, då hon på amerikanskt manér lät sig omsvärmas av skanderande ungdomar och vit-röda flaggor.
Kopacz var mer naturlig och återhållsam, utan stora åthävor förmedlade hon det politiska budskap som hon och liberalkonservativa regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) står för.
Frågorna delades in i tre områden: sociala frågor och näringsliv, utrikespolitik och försvar samt statskick. Först ställde programledarna tre frågor, därefter fick de två debattörerna ställa en fråga till varandra. Debatten avslutades med en två minuter lång ”slutplädering”.
Till att börja med kan man konstatera att de två debattörerna undvek att svara på frågorna. Kopacz var konkret och lämnade sakliga och faktabaserade svar, medan Szydłos svar gick ut på att misskreditera Medborgarplattformen och få Kopacz ur balans. Hennes repliker var aggressiva och verkade inlärda.
Kopacz hade en annan taktik. Hon anspelade på Szydłos beroende av oppositionsledaren Jarosław Kaczyński, som styr PiS med hård hand och som antas vilja dumpa Szydło relativt kort efter valet och själv hoppa in i rollen som premiärminister.
Jag står här framför er, både med mina tillkortakommanden och mina fördelar, sade Kopacz. Men jag låtsas inte att jag är någon annan. Jag behöver inte gömma mig bakom någon. Och om du, Gud bevare, blir premiärminister blir du tvungen att förklara och ta ansvar för din överordnades uttalanden!
Szydło hamrade in sitt budskap – under alla de åtta åren vid makten har PO-regeringen varit slapp och passiv. Hon påminde om avlyssningsskandalen och den bild väljarna fick av makthavarna – en samling goddagspiltar som tillbringade sin tid på lyxkrogar och smorde kråset på på skattebetalarnas bekostnad.
Polackerna vill inte längre lyssna på vad Kopacz har att säga, slog Szydło fast.
Vill du påstå att oppositionspolitiker är helgon? Att de inte svär, inte dricker alkohol, inte äter bläckfisk? Du bor ju själv på parlamentshotellet och du vet mycket väl hur det ser ut där, svarade Kopacz milt.
Szydło talade om det goda samarbete en regering under hennes ledning kommer att ha med presidenten och Kopacz varnade för PiS och partiets potentiella försök att begränsa polackernas personliga frihet, lämna EU eller förvärra relationerna med Ryssland.
Båda upprepade sina vallöften: Kopacz vill fortsätta föra en ansvarsfull budgetpolitik och Szydło vidhåller sitt löfte om 500 złoty per månad för det andra barnet. Båda försäkrade att de vill göra allt för att polacker som flyttat utomlands för att bygga upp ett bättre liv ska återvända till Polen.
Dagens stora internationella frågor som flyktingkrisen, globaliseringen, Rysslands expansiva politik, frihandelsavtalet mellan EU och USA eller den annalkande ekonomiska krisen i världen, var inget debattörerna uppehöll sig särskilt länge vid. Mest spektakulärt i den delen var när Szydło betecknade Ryssland som fienden, inte så diplomatiskt men sannolikt vad många PiS-väljare tycker.
Saklighetsnivån var ganska medioker och de ömsesidiga giftigheterna tämligen harmlösa. Szydło kallade regeringschefen för ordförande, medan Kopacz svarade med att titulera utmanaren parlamentarikern. Det är alltså svårt att peka ut någon vinnare. Därför blir tisdagens debatt med samtliga partiledare än viktigare. Från början var det tänkt att Kopacz–Szydło skulle ta hand om huvuddebatten på måndagen och att de fem mindre partiledarna sedan kunde framföra sina valparoller i en debatt på tisdagen. Partier som Förenade Vänstern, Moderna och Bondepartiet (PSL) har protesterat mot upplägget och både premiärministern och hennes utmanare har nu sagt att de också kommer att infinna sig i kvällens debatt. Och det gäller ju att visa sig så mycket som möjligt inför valet på söndag.
Frågan är bara om inte debatterna kommer för sent och om de överhuvudtaget kan påverka valutgången.
Dorota Tubielewicz Mattsson