IPN: Bevisen mot Wałęsa verkar äkta

Förre Solidaritetslsedaren Lech Wałęsa. Foto Scorpio Studio.

Lech Wałęsa.
Foto Scorpio Studio.

Som wB berättade på onsdagen erbjöd sig änkan efter den avlidne kommunistkoryfén Czesław Kiszczak att sälja lådor med dokument från kommunisttiden till IPN (Nationella Minnesinstitutet), den den myndighet som undersöker nazistiska och kommunistiska brott mot polackerna. Bland papperen skulle finnas bevis för att Solidaritetsikonen och förre presidenten Lech Wałęsa skulle ha varit angivare åt regimens hemliga polis (SB).

Bevis för Wałęsas samröre med SB finns med i materialet. Det sade IPN-chefen Lukasz Kamiński på en presskonferens sedan institutet gått igenom delar av den dokumentsamling som på onsdagen hämtades i general Kiszczaks hus.

Lådorna med information har konfiskerats av polisen – allt material som berör brott som begåtts av kommunistregimen ska enligt polsk lag skyndsamt föras till IPN. Enligt Kamiński erbjöd sig Maria Kiszczak att sälja materialet, något som hon själv förnekar.

Bland de 279 dokumenten finns ett handskrivet papper där Wałęsa åtar sig att informera säkerhetspolisen, undertecknat med hans namn och med kodnamnet Bolek. Det finns också rapporter och kvitton undertecknade Bolek från perioden 1970–76, säger Kamiński. De verkar vara autentiska och kommer att publiceras när historikerna på IPN granskat dem.

Wałęsa befinner sig i Venezuela, men hävdar i sin blogg att dokumenten är förfalskade.

Och det ska jag bevisa i domstolen, skriver han.

I januari bad Wałęsa IPN ordna en offentlig hearing för att få slut på alla rykten om att han skulle vara agent Bolek. IPN accepterade, men något gick snett och den förre Solidaritetsledaren hoppade av med beskedet att han skulle dra IPN inför rätta.

Hela Polen sjuder nu av rykten, misstänksamhet och oro.

Att Wałęsa på 1970-talet tvingades bli informatör till SB har han berättat tidigare – det var efter oroligheterna i Gdańsk 1970. Enligt egen utsago rapporterade han aldrig något av värde. Visar det sig att hans kontakter med SB höll i sig in på 1980-talet kommer saken i ett annat läge. Då kan det handla om att han kan ha förrått sina egna kamrater på varvet medan uppbyggnaden av Solidaritet pågick. Protesterna var naturligtvis illa sedda av regimen, som skickade ut militärpolis med tillstånd att skjuta ner demonstranter. Om regimen fick information av Wałęsa om protester och strejker och militärpolisen därefter misshandlade och dödade demonstranter får förtroendet för honom en allvarlig törn.

Rykten om att Wałęsa, som senare fick Nobels fredspris, skulle ha varit agent Bolek har gått i decennier och han har i flera fall vänt sig till domstol för att bli friad från misstankar. Det har dock inte hjälpt – för några år sedan publicerade två historiker som arbetar på IPN en bok där de med bestämdhet hävdade att det fanns bevis för Wałęsas samarbete.

Wałęsa är inte längre politiskt aktiv, men han är kritisk till den nya regeringen som han anser undergräver demokratin i Polen. Han har också sagt att han kan tänka sig en comeback för att leda protesterna mot regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). (Polskie Radio och wB 18 feb 16)