Filmklubben POLONÄS inbjuder till aktuell evenemang
20-ÅRSDAGEN AV BERLINMURENS FALL – STARTSKOTTET
Visning av en film om kommunismens fall, Andrzej Wajdas mästerverk JÄRNMANNEN, som vann bl.a. Guld Palm på filmfestivalen i Cannes! Fri entré!
söndag, 8 november, kl.15.30
biograf PANORA – Sankt Gertrudsgatan 4, Malmö
www.panora.nu
FRI ENTRÉ!
Krystyna Janda och Jerzy Radziliwowicz i Wajdas Järnmannen
JÄRNMANNEN (Czlowiek z zelaza)
med engelsk text, 147 min
regi: Andrzej Wajda (Oascarvinnare)
skådespelarna: Jerzy Radziwilowicz, Krystyna Janda, Marian Opania, Boguslaw Linda, Anna Walentynowicz och Lech Walesa (revolutionens ledare som spelar sig själv!).
Vinnare av GULD PALM på filmfestivalen i Cannes och många andra priser!
En världskänd film som påverkade miljoner polacker och omvärlden och troligviss mest av alla konstverk bidragit till kommunismens fall. Den utspelar sig under den historiska strejken i Leninvarvet i Gdansk, då den första fria fackföreningen i östblocket ”Solidaritet” bildades. Filmen vann bl.a. Guld Palm i Cannes. Mästarregissören Andrzej Wajda gjorde filmen i mycket svara och farliga omständigheter, under ”frihetens festival”, d v s de underbara 15 månader 1980-1981 under vilka ”Solidaritet” och den demokratiska oppositionen officiellt verkade och utmanade kommunister. Skaparna viste att regimen eller Sovjetunionen ska slå tillbacka när som helst och producerade filmen blixtsnabbt. Manuset skrev man på bara 6 dagar. Säkerhetspolisen förföljde filmarna men lyckades inte stoppa produktionen. Trotts det mycket höga tempo och massa svårigheter Andrzej Wajda gjorde en film som vann Guld Palm. Filmen också nominerades till en Oscar men senare kunde inte delta i tävlingen eftersom under tiden kommunister införde krigstillståndet i Polen och blockerade filmen. Filmen är efterföljare för en annan legendarisk kultfilm ”Marmormannen”. ”Järnmannen” är en viktig del av filmhistorien och den måste ses på bio.
Händelser som presenteras i filmen resulterade med den första segern över kommunisterna och senare ledde till kommunismens fall först i Polen och senare i resten av Östblocket. Solidaritets seger var statskottet för den europeiska revolutionen som kulminerade 1989. Den påverkade ytterligare de demokratiska strävandena och kampen i andra öst- och centraleuropeiska stater. Det polska initiativet orsakar dominoeffekten. Efter Polen följer Ungern, senare Östtyskland och andra länder. Berlinmuren faller, Sovjetunionen kolapsar. Förre detta kommunistiska länder blir medlemmar i NATO och EU. Ett nytt Europa blir ett faktum.
Radioreportern Winkel åker till Gdansk för att göra ett reportage om den pågående varvsarbetarstrejken. I Gdansk informerar Badecki, en politisk talesman, honom om att han ska ta reda på allt om Tomczyk, en av de strejkande, eftersom senare han kommer att bli syndabock. Genom att intervjua flera av Tomczyk närstående personer börjar Winkel att göra sig en bild av strejkledaren och upprorsmannen. Winkel träffar TV-teknikern Dzidek som varit skolkamrat med Tomczyk. Dzidek berättar bl a om en dispyt Tomczyk haft med sin far Mateusz Birkut under tiden för studentoroligheterna 1968 och om händelserna 1970 när Birkut med hundra andra arbetare mördades. Winkel träffar också Tomczyks hustru Agnieszka som berättar om den tid som förflutit sedan hon gjorde Marmormannen, filmen om Tomczyks far som hon aldrig fick göra klar. Under arbetet med intervjuerna och medan strejken på varvet alltjämt fortgår börjar Winkel vackla mellan lojaliteten till sin arbetsgivare och en nyvunnen insikt om vad som håller på att hända innanför varvsgrindarna. Ska han få betala för sitt moraliska dilemma?
Filmvisningen arrangeras med stöd av Malmö Kulturnämnd, Telewizja Polska, Multifilm och Pol-West.
Informera era vänner om det här aktuella evenemanget med fri entré! De ska vara tacksamma.
VÄLKOMNA
Mariusz Byra