Józef Oleksy – en kontroversiell politiker

Józef Oleksy var en kontroversiell politiker. Bild: wikipedia

Józef Oleksy var en kontroversiell politiker.
Bild: wikipedia

Idag, fredag, avled Józef Oleksy, kommunistregimens hemlige agent som efter 1989 försökte ena vänstern. Oleksy var premiärminister i Polen 1995-1996 och parlamentets talman 1993–1995 samt 2004–2005.

Józef Oleksy var doktor i ekonomi och utbildad vid Handelshögskolan i Warszawa. Han var en av vänsterns mest intressanta personligheter, och på senare år fungerade han som Vänsteralliansens (SLD) vice ordförande.

Oleksy gjorde stora ansträngningar för att ena vänstern och försökte ihärdigt få partiets ordförande Leszek Miller och den förre presidenten Aleksander Kwasniewski att sluta fred och börja samarbeta. I hans idé om den breda polska vänstern ingick även Janusz Palikot och hans TR (Din Rörelse). Efter valnederlaget i höstens kommunval talade han bittert om att en sluten grupp kring Leszek Miller isolerat sig från omvärlden och om den skenbara demokratin inom partiet.

Men Oleksy var också en kontroversiell politiker. Han hade varit hemlig agent inom kommunistregimens militära underrättelsetjänst 1970-1978 och anklagades inte bara för sitt kommunistiska förflutna utan även för att vara sovjetisk agent. Hans agentverksamhet är dock inte längre så självklar som man trodde för tio år sedan. Idag talar många om honom som en sann patriot som visserligen hamnade inom kommunistpartiet men vars politiska ansträngningar gjorde sig gällande först i det fria Polen. Hann deltog bland annat i Rundabordssamtalen i Magdalenka 1989, då representanter för dels hela oppositionen och dels den kommunistiska regimen kom överens om maktfördelningen i det nya Polen.

Oleksy beskrivs som en enastående person, hjärtlig och levnadsglad. Han tyckte om människor och människor tyckte om honom, berättar TVNs chef Grzegorz Miecugow.

Det fina med honom var också att han talade en underbar polska, vilket är mycket ovanligt för dagens politiker, och det vittnar om hans stora beläsenhet och personliga kultur.

Idag förlorade Józef Oleksy sin mångåriga kamp mot cancern. Han blev 68 år gammal.

Dorota Tubielewicz Mattsson