Kaczyński: Den ansvarige ska bestraffas

Minnesstenen över offren på militärflygplatsen Severny utanför Smolensk. Foto: wikipedia.

Minnesstenen över offren på militärflygplatsen Severny utanför Smolensk. Foto: wikipedia.

Någon var ansvarig för Smolensktragedin, åtminstone moraliskt, och det var den förra regeringen. Det sade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), i Warszawa under högtidligheterna till minne av den flygolycka i Smolensk den 10 april 2010. Vid olyckan miste alla 96 ombord livet, bland dem Kaczyńskis tvillingbror, dåvarande presidenten Lech Kaczyński och en rad personer ur den politiska och militära maktapparaten.

Under den nya regeringen måste Polen ta fram sanningen om Smolenskkatastrofen, sade Kaczyński, och vi måste ta konsekvenserna av den. Förlåtelse kommer att behövas, men först sedan de ansvariga erkänt sin skuld och ett straff har utmätts.

Den PiS-ledaren i första hand talar om här är Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, som 2010 var premiärminister i Polen. Kaczyński har på olika sätt anklagat Tusk dels för att ha bidragit till katastrofen genom slarv och försummelser från regeringskansliet och dels för att ha sopat igen spåren efter det som Kaczyński uppfattar som ett politiskt attentat. President Kaczyński drev i motsats till premiärminister Donald Tusk en tydligt antirysk och antitysk politik, vilket innebar en rad politiska kontroverser mellan de två som inte minst gick ut över EU-samarbetet.

Eftersom presidentplanet störtade på rysk mark blev det en rysk haveriutredning. Med PiS anser att Tusk skulle ha krävt en polsk utredning och hänvisar till et avtal mellan Ryssland och Polen från början av 1990-talet. Tusk tillsatte visserligen en polsk haverikommission men det var de ryska utredarna som ledde undersökningen.

Det ser Kaczyński som ett sätt att sopa bevis under mattan – enligt PiS egen utredning, ledd av nuvarande försvarsministern Antoni Macierewicz, ska planet ha sprängts i luften. Visserligen förnekar de polska experterna att det skulle ha förkommit rester av sprängämnen men det faktum att Ryssland inte lämnat tillbaka flygplansvraket anser PiS bero på att man först vill vara säker på att alla spår efter attentatet är borta.

Den förra regeringen har försökt döda minnet av offren, sade Kaczyński.

Han talade därefter om att två monument måste byggas till minne av de omkomna, varav det ena på den öppna platsen framför presidentpalatset. Det har talats om ett Smolenskmonument framför palatset tidigare, men de förslag som PiS har lagt fram har avvisats av rikskonservatorn, som anser att det skulle förstöra den historiska miljön. I stället har man föreslagit det närbelägna Piłsudskitorget, där också Den Okände Soldagens grav finns.

Det finns redan ett flertal monument över den framlidne presidenten, bland annat ett på den gamla militärkyrkogården Powązki, där flera av offren ligger begravda. (Polskie Radio och wB 11 april 16)