
Groteska bilder av regeringschefen Donald Tusk och de tre ministrarna i avlyssningsskandalen, vice premiärminister Elzbieta Bienkowska, utrikesminister Radoslaw Sikorski och inrikesminister Bartlomiej Sienkiewicz visas över budskapet
För att det ska bli bättre. FÖR MYGLARNA!
Band och räkningar ljuger inte.
#DagsFörFörändring
Jarosław Kaczyński, ordförande för det största oppositionspartiet PiS (Lagen och rättvisan) klagar över censuren i Polen. Vad handlar det om?, kan man fråga sig. Jo, på sina nya valkampanjaffischer ville PiS ha regeringspartiet POs logo, föga smickrande bilder på huvudpersonerna i den nyligen uppdagade avlyssningshärvan samt en parafras på POs slagord från förra valet:
”För att det ska bli bättre. FÖR MYGLARNA!”
(By żyło się lepiej. SITWIE!).
Affischerna skulle dyka upp på annonspelare runt om landet. Men det visade sig till PiS stora förvåning att firman som skulle distribuera budskapet inte gick med på sätta upp affischer som såg ut på det viset.
Nu börjar vi få gamla sovjetmetoder i Polen, konstaterade Kaczyński.
Nu har han presenterat en ny version av partiets affischer. Ordet ”sitwa” som är mycket starkt och pejorativt och till svenska närmast kan översättas med kotteri, klick eller maffialiknande grupp, ska ersättas av ordet ”władza”, makten. På den nya affischen ska det alltså stå:
”By żyło się lepiej. WLADZY!”
(För att det ska bli bättre. FÖR MAKTHAVARNA!).
Trots att det var distributionsfirman som vägrat sätta upp affischerna med ordet ”sitwa”, hävdar han att det är ”makten” som börjar införa censur i Polen.
Problemet kvarstår emellertid: att ersätta ”sitwa” med ”makten” ger associationer till korruption, svågerpolitik, nepotism, mygel. Om man till det lägger makthavarnas förvridna ansikten på bilderna får man en helhetsbild av den indolenta, korrumperade och karikerade makten. Och det var naturligtvis Jarosław Kaczyński främsta mål.
Frågan är bara om PiS affischer inte ligger snubblande nära ärekränkning. Och om det största oppositionspartiets ideologiska iver som återspeglas i valaffischerna inte i mångt och mycket erinrar om Stalintidens affischkonst.
Dorota Tubielewicz Mattsson