Kalabalik i parlamentet i natt

Protesterna mot de nya mediereglerna i sejmen på fredagskvällen.
Skärmdump från TVNs webbsida.

Situationen urartade under fredagskvällen när parlamentet skulle besluta om budgeten. En ledamot som hellre ville tala om de nya reglerna för journalister i parlamentet blev avstängd, och andra överröstade budgetdebatten med taktfasta slagord som Fria medier! Talarstolen blockerades så att ingen kunde göra några debattinlägg.

Stämningen var uppjagad och PiS-arna svarade med rop som Hela Polen skrattar åt er, kommunister och tjuvarTargowica (förräderi) och demokrati!

Till slut beslöt talmannen att resten av budgetdebatten och omröstningen skulle tas i en annan lokal. De flesta som följde med dit är invalda för PiS, och oppositionens ledamöter stannade kvar i kammaren. Budgeten antogs, men eftersom det inte företogs någon räkning av hur många som deltog i omröstningen menar många att den är ogiltig.

Rapporter om tumultet i parlamentet gick ut via medierna, flera ledamöter filmade händelserna med sina mobiltelefoner och lade ut på Facebook. Det fick tusentals Warszawabor att samlas utanför parlamentsbyggnaden för att stötta oppositionen. Bland dem fanns framträdande medlemmar av medborgarrättsrörelsen Kommittén för Demokratins försvar (KOD).

Folkmassan utanför gjorde det svårt för PiS-parlamentariker att gå hem och till slut tillkallades polis, som eskorterade ut i första hand premiärminister Beata Szydło och PiS-ledaren Jarosław Kaczyński till en väntande bil. Polisen såg också till att de som ville lämna parlamentsbyggnaden kunde göra det.

Kaczyński betecknade protesterna som parlamentarisk huliganism.

Han hävdar att det är nödvändigt att få bort medierna från det område där parlamentarikerna hela tiden rör sig.

Jag har flera gånger blivit tillslagen i huvudet av folk som har gått förbi med en TV-kamera på axeln, sade han.

De nya reglerna går ut på att några godkända tv-stationer i princip är de enda som får göra tv-intervjuer, och inspelningarna ska ske i en sidobyggnad. Det blir alltså omöjligt att få spontana kommentarer från parlamentarikerna i samband med politiska beslut.

Många ledamöter från oppositionspartierna stannade i protest kvar i parlamentet under natten. De kräver att den ledamot som blev avstängd ska få tillbaka sin rätt att delta i voteringarna.

På lördagen väntas nu demonstrationer i flera städer. (Polskie Radio och wB 17 dec 16)