Kaos på regeringsplanet

Ett polsk regeringsplan. Foto: Björn Strey, wikipedia.

Ett polsk regeringsplan. Foto: Björn Strey, wikipedia.

Efter Smolenskolyckan 2010 trodde man inte att sådant här skulle kunna hända, skriver Zbigniew Parafianowicz i tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

I förra veckan reste premiärminister Beata Szydło tillsammans med finansminister Mateusz Morawiecki, försvarsminister Antoni Macierewicz, utrikesminister Witold Waszczykowski, inrikesminister Mariusz Błaszczak och en rad regeringstjänstemän till London för samtal med den brittiska regeringen. Med dem följd en rad journalister som skulle bevaka resan, bland dem Parafianowicz.

Vid hemresan uppstod en förvirring som man inte skulle kunna föreställa sig, skriver reportern. Det fanns två plan redo för hemresan, men det ena – premiärministerns plan – skulle avgå tidigare och ta kortare tid. Någonstans fattade någon beslutet att försöka klämma in landets högsta ledning och alla reportrar i ett och samma plan.

Det visade sig att det inte fanns sittplats till alla. Nu uppstod ett omfattande dividerande om vilka som skulle kliva av och ta det andra, senare och långsammare planet. Ministrar försökte förmå sina medarbetare att ta nästa plan. De vägrade.

En bister flygkapten kom ut ur cockpit och påpekade kärvt att planet inte skulle lyfta förrän tillräckligt många stigit av.

Efter åtskilliga minuter av oenighet lämnade till slut en grupp frivilliga motvilligt regeringsplanet, som kom iväg en timme försenat.

Och uppstår en del frågor, skriver reportern.

Hur kom det sig att de fem viktigaste ministrarna, inklusive regeringschefen, befann sig ombord på samma plan?

Vem fattade beslutet att alla skulle resa på samma gång? Hur kunde man tro att det skulle räcka med ett plan när det behövdes två vid resan till London.

Parafianowicz menar att polackerna har en benägenhet att ta risker, även när det handlar om statens högsta ledning. Han räknar upp ett antal andra missar vid VIP-transporter efter den nya regeringens tillträde. Att president Andrzej Dudas limousin fick punktering i januari, att det fanns missar i datasystemet när han i förra veckan gjorde en flygresa och nu kaoset när premiärministern skulle resa hem.

Efter flygolyckan vid Smolensk 2010, då dåvarande presidenten Lech Kaczyński och 95 andra omkom, skulle man ha trott att planering och säkerhet sköttes betydligt bättre. I synnerhet som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) i över sex år intensivt kritiserat den dåvarande administrationen för dåliga förberedelser, nonchalans och bristande säkerhet. (Dziennik Gazeta Prawna 5 dec)