– Kiszczak, inte Wałęsa störtade kommunismen i Polen

General Kiszczak och Solidaritetsledaren Lech Wałęsa efter ett möte 1989.

General Kiszczak och Solidaritetsledaren Lech Wałęsa efter ett möte 1989.

Det var min man som störtade kommunismen i Polen, inte Lech Wałęsa. Det säger Maria Kiszczak, änka efter förre inrikesministern general Czesław Kiszczak, ansvarig för underrättelsetjänsterna under den sista kommunistregimen i Polen. Maria Kiszczak lämnade nyligen ut nyligen lådor med dokument, som tycks visa att Solidaritetsikonen och förre presidenten Lech Wałęsa skulle ha varit informatör åt säkerhetspolisen under de första åren på 1970-talet.

Men hennes avsikt var inte att skada Wałęsa utan att visa att hennes man spelade en avgörande roll för demokratins införande i Polen.

General Kiszczak var inrikesminister och chef för säkerhetspolisen när den kommunistiska regeringen natten till den 13 december 1981 införde krigstillstånd i landet. Avsikten var att försöka stoppa det framväxande Solidaritet. Hundratals personer dödades av den militära säkerhetspolisen och tusentals skadades. Efter många års rättegång dömdes Kiszczak 2012 till två års fängelse villkorligt för sin roll vid införandet av krigstillståndet.

Demonstrationerna mot regimen upphörde inte och Solidaritet växte sig allt starkare. 1988 kom förhandlingar till stånd mellan regimen och den demokratiska oppositionen och efter de s.k Rundabordssamtalen kunde Polen hålla sina första delvis fria val i juni 1989. Solidaritet vann en jordskredsseger och kommunisterna gav upp.

Men Maria Kiszczak hävdar nu att utan hennes man generalen skulle det aldrig ha blivit några Rundabordssamtal och kommunistpartiet skulle aldrig ha avstått från makten.

Czesław visste vad Polen behövde, säger Maria Kiszczak till tidningen SuperExpress. Det är tråkigt att det här med Wałęsa har blivit en sådan skandal, men jag har lämnat över dokumenten för att visa på generalens roll. Om inte han hade funnits så skulle kommunismen inte ha fallit, han är en nationell hjälte och i framtiden kommer man att uppskatta vad han gjorde. (se.pl 26 feb 16)

Läs också Czeslaw Kiszczak är död >>