Komorowskis desperation

Aleksandr Kwasniewski. Foto: Wikimedia Common.

Aleksandr Kwaśniewski.
Foto: Wikimedia Common.

Jag vill att POs (Medborgarplattformen) väljare ska känna att vi sitter i samma båt. Och att en allmän mobilisering av väljarkretsen är nödvändig. Många fler måste gå och rösta. Om väljarna inte inser det, kommer det att påverka utgången av parlamentsvalet om några månader. De begår ett stort misstag, sade förre vänsterpresidenten Aleksander Kwaśniewski på en presskonferens på tisdagen tillsammans med president Bronisław Komorowski.

Komorowski framhävde å sin sida att hur viktigt Kwaśniewskis stöd är för honom.

Inte bara för att vi befinner oss i en valsituation utan även för att det är en röst från en erfaren person som vet vad det innebär att vara president i Polen, sade Komorowski och tackade Kwaśniewski för hans hjälpande hand.

De har under förmiddagen haft ett möte i presidentpalatset Belweder för att diskutera utgången av söndagens val.

Valet visar att vi i Polen står inför ett dilemma. Är det erfarenhet och förutsägbarhet som är viktigast eller vill vi riskera förändringar, undrade Kwaśniewski, och påpekade att han visserligen uppskattade det som Andrzej Duda uppnått under valkampanjen men ansåg att erfarenheter och det politiska förtroendekapital samt de kontakter som Polen de senaste åren lyckats få är långt viktigare för landets bästa.

När jag idag står inför valet mellan erfarenhet och förändring, mellan förutsägbarhet och risk väljer jag erfarenheten och förutsägbarheten. Därför uppmanar jag alla att rösta på Bronisław Komorowski, sade den förre presidenten.

Kwaśniewski satte in valet i ett internationellt perspektiv. Vi vet inte vad som kommer att hända. Ukraina befinner sig i en krissituation. Kremls politik är alltjämt aggressiv, och det förefaller tydligt att man vill få Ukraina på fall, att skapa en oro inom landet som till slut störtar den sittande regeringen. Krisen kommer att pågå i åratal. Därför är det viktigt just nu med Komorowskis erfarenhet och kontakter, förklarade Kwasniewski. Med all respekt för den unga generationens behov av något nytt ställer jag mig ändå på det förutsägbaras sida, tillade han.

Frågan är dock om Kwaśniewskis stöd kommer att hjälpa eller stjälpa den sittande presidentens chanser till omval. Framför kameran sågs två minst sagt medelålders män, visserligen utan slips, men likväl två män som utan tvivel saknar uppstickaren Paweł Kukiz energi, ilska och dynamiska utstrålning. Komorowskis stöddiga attityd under tv-utfrågningen i förra veckan, hans nedvärderande uttalanden om motkandidaters bristande erfarenhet, kan ha blivit en viktig orsak till hans dåliga valresultat.

Samtidigt såg man redan under måndagen valvinnaren Andrzej Duda flörta med Kukiz anhängare. Han talade i försonande och respektfulla ordalag om förändringar. Det framstår därmed allt troligare att de unga, arga och välutbildade som låtit sig svepas med av Kukiz dynamiska budskap kommer att lägga sin röst på Andrzej Duda snarare än på Bronisław Komorowski.

Och med tanke på att den polska vänstern i praktiken begravdes under valdagen* är de 50 procent av väljarna som valde att stanna hemma på valdagen Komorowskis sista chans.

Att hoppas på något annat tyder på stor desperation.

Dorota Tubielewicz Mattsson

* SLDs (Vänsteralliansen) presidentkandidat Magdalena Ogórek fick bara 22,38 % av i presidentvalet – det sämsta resultatet sedan partiet bildades 1999.