Krakóws judiska kulturfestival är över – men fortsätter på nätet

Sabbaten slut på Szeroka. Foto Pawel Mazur.

Sabbaten slut på Szeroka. Foto Pawel Mazur.

Den ville inte riktigt ta slut, den 20 judiska kulturfestivalen i Kraków. Den tjuvstartade före invigningskonserten, och den dröjde sig kvar också efter den stora avslutningskonserten på lördagskvällen.  ”Szalom na Szerokiej”, Shalom på Szerokagatan, på Breda gatan, bred som ett torg, är traditionsenligt höjdpunkten under festivalens andra vecka.

Sju timmars musik från utomhusscenen, cirka femtusen lyssnande, dansande, pratande, sjungande besökare är den festivaltradition som ingen vill ska försvinna. Till den Krakówska traditionen har också ofta hört, att det ska regna den kvällen, men i år var vädret strålande. Det breda och multikulturella anslaget hör också till, i år med romsk orkester från Ungern, klezmer från Ukraina och Septeto Rodriguez Cuban Jewish Allstars, vilket betydde salsa och cha-cha i klezmertappning eller snarare det omvända: klezmer i salsa- och cha-cha-tappning.

Dessutom: Solnedgång lördag kväll betyder slut på sabbaten. Var någon annanstans är detta möjligt: Galiziens överrabbin – från New York – Polens överrabbin – från Warszawa – och kantor Miller – från USA – avslutar sabbaten från scenen tillsammans med musikerna och den flertusenhövdade publiken? I Kazimierz i Kraków är detta inte bara på nytt möjligt utan det förenas med en entusiasm som påminner om en popkonsert.

Galicziens siste klezmer, Leopold Kozlowski och Marta Bizon. Foto Magdalena Stoltz

Galicziens siste klezmer, Leopold Kozlowski och Marta Bizon. Foto Magdalena Stoltz

”Galiziens sista klezmer” har han kallats, den nu 87-årige Leopold Kozlowski, överlevare undan Förintelsen, pianist, kompositör, dirigent, skådespelare i Schindlers list. Konserten med honom och hans ensemble av sångare och musiker har hört till flertalet av de tjugo festivalerna. I år fyllde den synagogan Tempel sista söndagskvällen. Konferenciären, textförfattaren och samarbetspartnern Jacek Cygan höll inte med om det här med sista klezmern. Tack vare Kozlowskis egen pedagogiska verksamhet har klezmermusiken överlevt, och unga musiker för den vidare. Kozlowskis musik slår också an polska strängar, och tydligt är att denna variant av klezmer går hem hos en bred polsk publik.

Wladyslaw Bartoszewski fyllde konferenssalen i Judiska museet Galicja till minsta kvadratcentimeter.

Wladyslaw Bartoszewski fyllde konferenssalen i Judiska museet Galicja till minsta kvadratcentimeter. Foto: Magdalena Stoltz.

Det mest populära ickemusikaliska inslaget under festivalens senare hälft var otvivelaktigt Wladyslaw Bartoszewskis föreläsning Mitt Jerusalem, Mitt Israel. Efter att på lördagsförmiddagen ha träffat Hillary Clinton och tio andra utrikesministrar på möte i Kraków fyllde han några timmar senare konferenssalen i Judiska museet Galicja till minsta kvadratcentimeter. I sextionio minuter, nästan utan ens en andningspaus, pratade, utbildade och underhöll den 88-årige intensive professorn, tidigare utrikesministern och numera premiärministerns rådgivare, inte bara om sin egen utan också om Polens relation till Israel. Som aktiv i organisationen Zegota, som hjälpte judar att överleva under andra världskriget, var han en av de första som 1963 fick den israeliska utmärkelsen Rättfärdig bland nationer. Efter tjugosju år av brutna diplomatiska relationer har Polen de senaste tjugo åren utvecklats till Israels främste allierade i EU, liksom vid sidan om USA också i Nato.

Det här med att inte vilja ta slut? På söndagskvällen såg det bokstavligen ut som att festivalen ville fortsätta in i veckan därpå. När klockan blev 23, hade sista konserten ännu inte börjat. Men när den väl kom igång tyckte flertalet av de niohundra huvudsakligen unga i publiken, att det var värt de två-tre timmarnas väntan. Matisyahu, 31-årig chassid, ortodox jude, från New York förde med sin kombination av reggae, hiphop, rap, beatboxing och inslag av chassidisk kantorisk sång publiken in i ytterligare en variant av modern judisk musik.

Själv har jag svårt att sätta punkt efter tio dagar med Krakóws tjugonde judiska kulturfestival. Jag känner både mättnad och fortsatt hunger. Filmen, konsten och litteraturen har jag gett för litet tid, liksom paneldiskussioner, kulturutflykter och nattliga jazz-klezz-sessioner. Men vi har blivit lovade en tjugoförsta festival. Och så finns www.jewishfestival.ajctv.pl . Flertalet av de stora konserterna ligger kvar en tid på nätet, för oss som var där och för dem som i år inte hittade till Kraków.

Kraków-Lund 8 juli 2010-07-09

Jan Axel Stoltz

Artiklarna om 2010 års Judiska Kulturfestival i Kraków:

Kantorernas konsert inledde judiska festivalen >>

Vill du lära dig jiddisch – kom till FKZ i Kraków >>

Krakóws judiska kulturfestival är över – men fortsätter på nätet >>