Krakóws klezmerkungar kommer till Sverige

Publicerad 2010-01-26

KRokeKlezmergruppen Kroke kommer till Sverige.

Den 16 mars spelar gruppen på Palladium i Malmö (biljetter >>), och den 26 mars på Södra Teatern i Stockholm (biljetter >>).

Kroke (jiddisch för Kraków) spelar lika vackert som virtuost. De har blivit hyllade världen över för sitt sätt att införliva element från jazz, klassiskt och konstmusik i genren. Musiken knyter an till den judiska klezmertraditonen samtidigt som de vidgar de musikaliska ramarna. Den pendlar mellan ljusa och mörka tongångar, mellan det lågmälda och passionerade för att sedan explodera i imponerande urladdningar. Deras skivor är fantastiska, men det är live som Kroke verkligen kommer till sin rätt.

Kroke bildades 1992 av de tre barndoms- och musikakademivännerna Tomasz Lato, Tomasz Kukurba och Jerzy Bawol som ville utforska traditionell judisk folkmusik. Som husband på Ariel Café i Kazimierz, Krakows gamla judiska kvarter som fram till andra världskriget var ett av Europas viktigaste centrum för judisk kultur, uppmärksammades Kroke av Stephen Spielberg under inspelningen av ”Schindler’s List”. Spielberg skickade en kassett till Peter Gabriel som resulterade i en inbjudan att spela på Womad Rivermead Festival 1997, där ett översvallande mottagande ledde till ett intensivt turnerande till prestigefyllda festivaler och konsertlokaler.

Kroke är tillbaka i det ursprungliga trioformatet:
Jerzy Bawo – accordion
Tomasz Kukurba
– viola
Tomasz Lato – kontrabas

(26 jan 10)

Sök i webb-Bulletinen


sidebanner sidebanner sidebanner sidebanner
 • PolenPodden

  PolenPodden

  Avsnitt 46: I Sverige har broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” just skickats ut, men hur ser det ut med beredskapen i Polen? Vi pratar om författaren Olga Tokarczuk som prisas internationellt, liksom regissören Paweł Pawlikowski. Magda har sett hans nya film ”Cold War” – med Ted Bergdahl och Magdalena Domeradzka

  Till Podden >>

 • Valuta 17 juli 2018

  1 zloty = 2,59 kr.
  100 kr = 38,65 zloty
  Källa: Forex

 • Kalendarium

 • Besökare sedan 20 augusti 2012

  free counters