Kukiz i topp i opinionsmätning

Kukiz vill ha enmansvalkretsar. Foto: wikipedia.

Kukiz skulle få bilda regering om det vore val idag – och om han hade ett parti.
Foto: wikipedia.

Om det vore val idag skulle uppstickaren Paweł Kukiz få flest röster, 24,2 %. Det visar den senaste mätningen från opinionsinstitutet Ibris, som publicerats i tidningen Rzeczpospolita.

Redan första omgången av presidentvalet i maj underströk polackernas missnöje med det politiska etablissemanget. Två partier, liberalkonservativa regeringspartiet PO (Medborgarplattformen) och nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) turas om vid makten och trots att medelklassen blivit allt större och fått det allt bättre tycker vanliga polacker att det går för långsamt. Att den forne punkrockaren Kukiz ställde upp och fick över 20 % av rösterna i första valomgången var omskakande i sig, men hans segertåg har uppenbarligen fortsatt framåt. Kukiz viktigaste frågor är att införa enmansvalkretsar, att ha täta folkomröstningar och att folket ska bestämma. Han har ännu inget parti bakom sig, han siktar på en medborgarrörelse, och ingen betvivlar att den ställer upp i parlamentsvalet i oktober.

Vore det val idag skulle alltså Kukiz vara den som fick bilda regering, med hjälp av något annat parti. Det partiet skulle kunna vara PiS (Lag och Rättvisa) som kom på andra plats med 24 %. Regeringspartiet, Liberalkonservativa PO (Medborgarplattformen), kommer först på tredje plats med 21 %.

Den nya politiska organisationen NowoczesnaPL (Moderna Polen), med förre finansministern Leszek Balcerowicz bland grundarna, skulle gå rakt in i parlamentet med 8 % av väljarna bakom sig.

För övriga partier ser det emellertid sämre ut – SLD (Vänsteralliansen) och regeringskoalitionens lilla parti PSL (Bondepartiet) skulle med bara 3 % av rösterna vardera få lämna sina stolar i parlamentet. Nybildade liberalistiska missnöjespartiet KORWiN har också 3 % av rösterna bakom sig men kommer inte in i parlamentet, inte heller Ruch Narodowy (Nationella Rörelsen) med 1 %. Missnöjespolitikern Janusz Palikots Twój Ruch (Din Rörelse) får 1 % av rösterna i mätningen och skulle få lämna parlamentet.

Det är valresultatet som gäller – men procentsiffrorna i de senaste opinionsmätningarna tyder onekligen på att hösten blir en omvälvande tid i Polen. (Warsaw Business Journal och wB 8 juni 15)