Magdalena Abakanowicz still going strong

Foto: abakanowicz.art.pl

Foto: abakanowicz.art.pl

En av Polens mest uppmärksammade konstnärer, Magdalena Abakanowicz har fyllt 85.

Över hundra av henens skulpturer visas för närvarande på Venedigbiennalen och på en utställning med kvinnliga konstnärer på ett galleri i Warszawa. I nästa vecka öppnas en utställning med hennes gouachemålningar på ett annat galleri i Warszawa.

Abakanowicz växte upp i Gdańsk, sysslade gärna med idrott och vann flera nationella mästerskap i längdåkning. Hon studerade måleri vid Konsthögskolan Warszawa och utexaminerades 1954.

Sin konstnärliga bana inledde hon med monumentala gouacher i skarpa färger som avbildade fantastiska växter och djur. Inom textilkonsten skapade hon sin egen stil med stora luftiga figurativa verk av tyg. 1979 blev Abakanowicz professor vid Konsthögskolan i Poznań

Hennes internationella ställning stärktes ytterligare med de humanoida figurer hon skapade på 1970-talet, figurer utan huvud som stod eller hukade på marken.

På 1980-talet började Abakanowicz arbeta med mer traditionella material som brons, sten och trä.

Hon har haft över hundra separata utställningar och hennes arbeten finns med i samlingarna på ett sjuttiotal museer och gallerier, bland dem Musée d’Art Moderne i Paris, Metropolitan Museum of Art i New York och National Gallery of Art i Washington. (Polskie Radio och wB 22 juni 15)