
Bandet Kyst från Sopot spelade på Hedmanska gården under Malmöfestivalen i augusti. Foto: Gabriel Stille
En oväntat stor publik intog Hedmanska gården den 24 augusti – faktiskt satte ”The Polish Connection” publikrekord för denna festivalscen. Kvällens programpunkter drog musik- och klubbprofiler, insläntrande turister och alla möjliga andra sorters festivalbesökare. På scen stod det alternativa jazzbandet Pink Freud, de genreöverskridande postrockarna i Kyst och performancen ”Creative Destruction”.
Tanken var att publiken inte bara skulle få möta scenakterna – utan bokstavligt talat vandra in i en större presentation av polsk nutidskultur. På den vackra innergården fanns därför inte bara den vanliga scenen och ölträdgården, utan en lounge med låneböcker om polsk design, konst, arkitektur, sociologi, historia och litteratur, och ett tält med information – bland annat en populär gratis kokbok – och inte minst en monter av och med den unga modeskaparduon Cock’nbullstory från Lódż.
Att representera flera kulturyttringar – inte bara musik – var en bärande tanke, en annan var att knyta an till Malmös eget kulturliv – representerat av kläddesignern, musikern och konstnären Julia Zając som under artistnamnet DFP, ”din favoritpolack” satte upp en performance tillsammans med kollegorna i ljudkonstkonstellationen Triumph-Adler.
Bakom bokningen av de två större banden stod Polska institutet och Malmöfestivalen, och kvällens utformning var resultatet av långvariga tankar hos undertecknad på att göra något större än de filmvisningar med föredrag vi haft under namnet ”Hej lampa!”.
Gdańsk stad och dess kulturhuvudstadskampanj bidrog till att Kyst och Pink Freud – båda med anknytning till staden – kunde bokas. Konserterna blev också en del av det kulturella programmet under Polens EU-ordförandeskap. Även generalkonsulatet i Malmö stod bakom och stödde hela kvällens arrangemang.
Malmöfestivalen är en enorm organisation, på gott och ont – och allt kan inte fungera riktigt som det var tänkt. Dessvärre drabbades vår kväll av tekniska problem, som fördröjde programmet och gick ut över den konstnärliga gestaltningen. Trots detta var publiken trogen och artisterna levererade det absolut bästa tänkbara utifrån förutsättningarna. Vid den sista konserten – Pink Freud, fungerade tekniken fullt ut och kvällen kunde därmed få den bästa avslutning vi någonsin kunnat drömma om.
Inför framtiden vet vi nu att polsk nutida kultur kan dra en stor publik i Malmö. Vi som var med och planerade har fått många erfarenheter inför kommande arrangemang, och kontakter har knutits för många fler gränsöverskridande kulturhändelser både i Malmö och på andra platser.
Gabriel Stille
ledamot i Skåneföreningens styrelse