Mästerverk om dödsfabriken i Auschwitz

Per Agen Erkelius
Hotel Galicja
Norstedts 2009

Två böcker i den svenska bokhösten berör Förintelsen – Steve Sem-Sandbergs De fattiga i Lódz och Per Agne Erkelius Hotel Galicja. Sem-Sandberg beskriver gettolivet i Lódz under andra världskriget; medan Erkelius tar sin utgångspunkt i nutiden. Från sitt rum på Hotel Galicja i den moderna polska staden Oswiecim berättar han om de fasor som väntade fångarna i dödslägret utanför staden, som på tyska heter Auschwitz.

Få har i fiktionens form med sådan inlevelse kunnat gestalta Förintelsen som Erkelius i detta mästerverk med en underbar språkbehandling, skriver Bergman i sin anmälan av Hotel Galicja.

Galicja160Nyligen gav Steve Sem-Sandberg ut en bok om livet i gettot i polska Lódz på 1940-talet, då nazisterna höll den judiska befolkningen inspärrad. Ett liknande tema tar Per Agne Erkelius upp i sin nya roman med titeln Hotel Galicja; den handlar om några människoöden under nazismens judeutrotningar i Polen.

Hotel Galicja finns, är trestjärnigt och ligger på General Dabrowskigatan i Oswiecem. I sin egen reklam på nätet säger hotellet om sig så här: ”Ett utmärkt läge, fantastisk mat, vänlig och hjälpsam personal, berömda gäster – Hotel Galicja har allt som behövs för en trevlig och minnesvärd vistelse.”

Foto: Laurent Denimal

Foto: Laurent Denimal

Men Erkelius Augustnominerade bok är ingen roman om ett polskt småstadshotell; det är en skakande roman om den tyska dödsfabriken Auschwitz och en judisk flyktingfamiljs förintande där. Berättaren fick under en kärlekshistoria på Cypern 1963 i uppdrag av judinnan Régine Zuckerkandl att försöka ta reda på och beskriva vad som kunde ha hänt hennes familj år 1942 efter att de förts bort.
I boken är Hotel Galicja bara författarjagets tillfälliga bas under ett par veckor år 2007, när han ska göra efterforskningar och arbeta på sin utlovade berättelse om hur Régines familj från Österrike via det flyktingnjugga Sverige och det tyskockuperade Frankrike till slut hamnar och går under i Auschwitz.

De tre familjemedlemmarnas sista vidriga levnadsdagar beskrivs så påträngande att man stundtals måste lägga boken ifrån sig. Visst kan Joseph, Emilie och treårige Franck Zuckerkandl ha slutat sina liv på just det brutala sätt som Erkelius framställer det: genom pistolskott, fenolspruta i hjärtat och gaskammare.

Få har i fiktionens form med sådan inlevelse kunnat gestalta Förintelsen som Erkelius i detta mästerverk med en underbar språkbehandling.

Bo Bergman