Matka Szwedka – Moder Svea

Sigge Fedyk är guide och rese- ledare i Polen

Sigge Fedyk är guide och rese- ledare i Polen

Tomasz Walat från Polens största veckotidning Polityka rapporterar om de märkliga förhållandena i landets nordliga granne Sverige. Den här gången gäller det babyboomen. Han utgår ifrån siffror som nyligen redovisades av Rädda Barnen: Sverige toppar listan över länder där mammor och barn har det bästa skyddet. Polen ligger på 32:a plats.

Bulletinens Sigge Fedyk i Wroclaw rapporterar (och kommenterar).

Av Sigge Fedyk

Redan 1934 förutspådde Alva och Gunnar Myrdal att svenska staten måste vara mer aktiv på den sociala sidan. Annars skulle tillväxten blir liten, tillverkning och skatter skulle minska. Så Sverige satsar på familjepolitiken. Hela 4,5% av bruttonationalprodukten. I Polen satsas bara 0,9%. Det svenska barnbidraget är idag 1 000 SEK (i Polen bara drygt 100 SEK).

Mammorna i Sverige får många semesterdagar som staten betalar för, fastslår Walat. Den mammalediga svenska kvinnan är inte finansiellt beroende av mannens lön. Hon får bidrag från Försäkringskassan. Även pappor kan få pappaledigt (fast polska pappor är mer konservativa och vill vara barnlediga istället. En del förklarar det med att de kan inte amma).
De flesta svenska barn som föds idag är – för att använda ett gammaldags uttryck – illegitima, men det spelar ingen roll. Alla svenska barn ses mycket demokratiskt.
Mormor och farmor i Sverige (i Polen heter de babcie) lever ett eget aktivt liv, skriver Walat. De har sällan tid att ta hand om barnbarnen (i Polen är det tvärtom. Under kommunisttiden tjänstgjorde de dessutom som kögummor – de stod alltså i kö utanför livsmedelsbutikerna för de vuxna barnens räkning).

Svenska spädbarn har egen plats på gym och på lunchrestaurang

Sveriges yta är 50% större än Polens och det finns gott om plats för ytterligare flera miljoner svenskar. Därför har unga mammor med barn en privilegierad ställning i det svenska samhället. De vill inte missa någonting och tar barnet med sig när de går på gym. Där ligger spädbarnen på egna madrasser och viftar med händer och fötter.

Vid lunchtid finns ofta flera barnvagnar på restaurangerna och ingen gäst vågar säga ett ord om barnen börjar skrika eller gråta, förundras Walat. Det händer också  att pressen rapporterar om mammornas aggressiva beteende när de är ute och kör med sina Formel 1-liknade barnvagnar.

Det är mycket svenskt att kvinnorna föder barn i trettioårsåldern och även senare. 70% av svenskorna förvärvsarbetar mot mindre än 50% i Polen.

Mammorna förväntar sig att kunna göra karriär samtidigt

De förväntar sig också att kunna göra karriär samtidigt som de har barn. Walat intervjuar svenska mammor:

Teoretiskt ser allting bra ut, men trots att det finns gott om dagis så det är oerhört jobbigt om man vill ha fler än ett barn. Man får lära sig hålla barnet i ena handen och skriva eller ringa med den andra.

Unga karriärmammor hävdar att de blivit mindre egoistiska sedan de blev mamma och sällan känner sig deppade. De har även blivit effektivare på jobbet.

Men allt är inte perfekt, rapporterar Walat

Nu känner Walat att han måste komma med lite reservationer:

Men Nobody is perfect och allting går att göra bättre, skriver han och fiskar upp ett uttalande från en representant för Rädda Barnen i Sverige.

Sverige har tidigt börjat med jämlikhet och resultatet syns i internationell statistik. Vi är stolta över detta, men vi är också medvetna att det finns många barn som lever under bristfälliga förhållanden. De måste bevittna våld och blir ibland också offer för våldet.

Förra hösten fick Sverige en ny regering som försöker ändra familjepolitiken, formad av socialdemokraterna under många år. Koalitionen har genomfört ett kommunalt vårdnadsbidrag på 3 000 kronor till mammor som stannar hemma och tar hand om barnet i stället för att skicka det till dagis. Ännu ett tecken på hur bortskämda svenska mammor är, tycker Politykas reporter.

(Till slut à propos mammor. Jag brukar berätta för mina resenärer att i Sverige finns sambor, faxbor och särbor och i mitt land har vi gott om mambor – statsministern själv är mambo. Själv är jag frubo – jag bor hos min fru.)

Fotnot:
Regeringen Reinfeldt har genomfört en möjlighet för kommuner som vill att utbetala vårdnadsbidrag till småbarnsföräldrar.

Fler artiklar av Sigge Fedyk >>